80 éves TUESDAY WELD

2023. augusztus 27-én 80 éves TUESDAY WELD amerikai színésznő

Neves és régi család sarja, egyik felmenője a telefon feltalálója, Alexander Graham Bell volt, egyik rokona, William Weld pedig Massachusetts állam kormányzója volt még 1997-ben is.

A kis Susan – eredetileg ugyanis ez a keresztneve – természetesen a legjobb iskolákba járt, de sokáig nem találta a helyét. Már fiatalon modellként próbált kitörni a családi konvenciók szorításából, de már tizenkétévesen alkoholizmussal küzdött szegény. Aztán egy rossz pillanatában öngyilkosságot kísérelt meg, de szerencsére túlélte. Ekkor kellett döntenie: vagy összeszedi, vagy elpusztítja magát. Az előbbit választotta, és nagy segítségére volt, hogy a csinos szőkeség bekerült a Rock, Rock, Rock című zenés filmbe, s a színészi karrier lehetősége erőt adott neki. A filmesek is láttak fantáziát benne, egyre-másra hívták filmezni, sőt, a színpadon is bemutatkozott a Lolita címszerepében, majd a Rosemary gyermekei színpadi változatában.

A sok elfoglaltság jó terápiának bizonyult, és segítettek neki idősebb kollégái is, például Steve McQueen és Anthony Perkins, valamint a kiváló színész-rendező, Orson Welles. Idővel tekintélyes színésznő lett belőle, olyan nagyszerű filmekkel a háta mögött, mint A cincinnati kölyök, a Volt egyszer egy Amerika, az Összeomlás és a Féktelen Minnesota. Sokan becsülték benne, hogy őszintén vallott tinédzserkori válságáról.

Három férje közül a legismertebb Dudley Moore volt, a leghíresebb pedig Pinchas Zukerman világhírű hegedűművész. Van három gyereke is, és tanulva saját hibáiból, nagy gonddal nevelte fel őket. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.