100 éve született ROCKY MARCIANO

2023. szeptember 1-jén 100 éve született ROCKY MARCIANO amerikai ökölvívó

A nevét még azok is ismerik, akik nem kedvelik a kemény küzdősportot, életéről ugyanis népszerű film készült, a több folytatást is megért Rocky, Sylvester Stallonéval a címszerepben. A filmet egyébként a híres színész is rendezte, így szeretett volna tisztelegni a híres bokszoló emléke előtt.

Az olasz származású Rocco gyerek nem nagyon készült sportolónak, a hadseregben szolgált, ahol annak rendje és módja szerint ivott és bagózott, még kis sörhasa volt. Tulajdonképpen véletlenül vívta első bokszmeccsét, ami botrányosan végződött, amikor ugyanis látta, hogy vesztésre áll, hasbarúgta az ellenfelét. De az edzők láttak fantáziát benne, egy híres mester kezelésbe vette, és viharos gyorsasággal profi ökölvívót faragott belőle. A rövid idő alatt persze nem lehetett technikailag képzett bokszoló, ám Rocky ezen hiányosságait hihetetlen állóképességével pótolta.

Taktikája sem volt agyoncizellált, rendületlenül ment előre, és hatalmas ütéseivel felőrölte az ellenfelét a ringben. Ő viszont remekül bírta az ütést, pályafutása alatt mindössze kétszer került a földre, de felállt természetesen. 1952-56 között volt a nehézsúly világbajnoka, profi pályafutása során 49 meccset vívott, és valamennyit megnyerte, 43-at kiütéssel, veretlenül vonult vissza, ami rajta kívül nem sikerült soha senkinek.

A magánéletben nagyon békés ember volt, az edzője – kis, köpcös ember – világbajnokként is megpofozta. Hatalmas vagyont gyűjtött, de nagy részét eldugdosta, s mivel végrendeletet nem hagyott, sosem lett meg a pénz. Rocky végül 1969-ben repülőgépszerencsétlenség áldozata lett. (Kalendárium Press)

 

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.