10 éve hunyt el NELSON MANDELA

2023. december 5-én 10 éve hunyt el NELSON MANDELA dél-afrikai politikus

Nem is szimpla politikus, hanem valódi államférfi volt, hazája nemzeti hőse, akinek már életében szobrot emeltek Johannesburgban. Sőt, nincs a világnak olyan szeglete, ahol ne övezné feltétlen tisztelet az emlékét, s nem csak azért, mert ő volt az apartheid-ellenes harc jelképe, majd Dél-Afrika első fekete elnöke, hanem mert ritka szimpatikus ember volt , aki államfőként is beállt táncolni a törzsi harcosok közé.

Mandela 27 évet töltött börtönben, Robben-szigeti cellája ma nemzeti kegyhely. Annak idején az egész világ követelte szabadon bocsájtását, a rockzenészek több nagyszabású koncertet is szerveztek támogatására. 1990-ben szabadult, s ennek kerek évfordulóit aztán később országszerte megünnepelték. Életéről könyveket írtak, filmeket forgattak, Clint Eastwood Invictus – A legyőzhetetlen című mozijában Morgan Freeman formálta meg az a alakját, de nagy sikert aratott a börtönéveiről szóló Goodbye Bafana című film is.

Nem kétséges, hogy jórészt a Nobel-békedíjas Mandela tekintélyének volt köszönhető, hogy Dél-Afrika labdarúgó világbajnokságot rendezhetett, és milliók sajnálták, hogy az idős államférfi egy családi tragédia miatt nem vehetett részt a vébé megnyitóján.  (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.