35 éve hunyt el ROY ORBISON

2023. december 6-án 35 éve hunyt el ROY ORBISON amerikai rockzenész, énekes

Szegény Roy soha nem volt a sors kegyeltje. Bár már 13 évesen saját együttese volt, s amikor kitört a rock and roll-őrület, ő is ott volt az indulásnál Elvis Presley-vel, Bill Haley-vel, Little Richarddal egy sorban. De neki nem adatott meg az övékéhez hasonló őrjöngő közönségsiker. Ebben talán visszahúzódó, csöndes természetének, talán előnytelennek érzett külsejének volt szerepe, talán mindkettőnek – nem tudni.

Első nagy sikere az a kislemez volt, amelyen az Ooby Dooby és a Rock House hallható. Fellépésein a sötét öltöny, a sötét szemüveg elmaradhatatlan volt róla, és ő nem “dilizett” a színpadon, mint Chuck Berry, Elvis vagy Jerry Lee Lewis. Azután meg különösen nem, hogy feleségét halálos motorbaleset érte. Ekkoriban keletkeztek legszebb lassú dalai, a Crying, a Claudette (ezt felesége emlékének ajánlotta), az Only The Lonely és az It’s Over. Kevésbé melankolikus a szintén felesége ihlette Pretty Woman, amelyet mindenki a legnagyobb sikerének tart, listát vezetett Angliában és Amerikában is.

A tragédiák azonban sajnos tovább kísértették: leégett a háza, és benne két fia halt szörnyű halált. Még volt ereje az újrakezdésre, tagja volt egyebek között a rock-svindli, de nagyon sikeres dalokat termő Traveling Wilburys-nek, de a második, mérsékelt sikerű album már nélküle készült. A gyönyörű Mystery Girl talán a megérdemelt szupersztársághoz segíthette volna, de a sikernek már nem tudott sokáig örülni. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, könnyűzenei, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.