470 éve született IV. HENRIK

2023. december 13-án 470 éve született IV. HENRIK francia király

Nem volt rossz uralkodó, s nemcsak üdvös tetteivel vívta ki alattvalói szeretetét, de kellemes természetével is. Henrik ugyanis rendkívül szellemes ember volt, igazi lovag, a női nem fáradhatatlan hódolója. A ma erkölcstelennek tartott viselkedésén akkoriban nem nagyon ütköztek meg, a toscanai nagykövet is szenvtelenül jelentette haza: “Való igaz, hogy semmi sem hasonlít inkább egy bordélyházhoz, mint ez az udvar”.

Az előkelő férfiak sajátos módon védekeztek a Gáláns Kakas-nak nevezett királytól; amint csinos nőt vettek feleségül, első gondjuk volt vidékre küldeni, hogy kivonják ostromának hatásköréből. De ez persze nem mindenkinek sikerült, így aztán Henrik elárasztotta gyerekeivel az udvart, többször megtörtént, hogy kishíján egyidőben szültek szeretői a királynéval. Henrik ravaszsága nem ismert határokat, ha a nők meghódításáról volt szó, amikor például 58 évesen beleszeretett egy 15 éves lányba, elővigyázatosan feleségül adta a pipogyának gondolt Condé herceghez, nehogy másé legyen, ám a herceg úgy megörült az ölébe pottyant virágszálnak, hogy azonnal kimenekítette Németországba, ahol Henrik nem érte utol. De nem sokáig bánkódott, a Gáláns Kakas rögvest másik jércét vett üldözőbe. Chartres ostrománál is félszemmel a nőket leste, meg is akadt a szeme a 18 éves Gabrielle d’Estrées-n, aki teljesen megbolondította, megesett, hogy Henrik a győzelem küszöbén a csatát is odahagyta, hogy el ne késsen találkájukról.

A lány vette rá a hugenotta királyt, hogy térjen át a katolikus hitre. Gabrielle térítése persze nem fennkölt célokat, kizárólag önös érdekeit szolgálta, azt remélte ugyanis, hogy a pápa viszonzásul felbontja Henrik és Valois Margit házasságát. Lám, ilyes dolgok határozzák meg a történelem menetét. (Kalendárium Press)

 

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.