70 éves MAGYAR ZOLTÁN

2023. december 13-án 70 éves MAGYAR ZOLTÁN tornász és állatorvos

A kiváló tornász az FTC színeiben versenyzett, és minden elfogultság nélkül megállapíthatjuk, hogy a lólengés történetének egyik legnagyobb alakja. Háromszoros világ- és Európa-bajnok, s ő nyerte a számot a montreali és a moszkvai olimpián. Ő találta ki és mutatta be először a Magyar-vándorként ismert elemet, sőt, az orsót és az ún. szökkenő vándort is – világhíres lógyakorlatát “fejben” ma is meg tudja csinálni. Fénykorában a szó szoros értelemben uralta kedvenc szerét, lólengésben 1973 és 1980 között nem talált legyőzőre, amelyik világversenyen elindult, azon ő állhatott a dobogó legfelső fokára.

Háromszor lett Magyarországon az Év sportolója, s egy időben volt a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is. Eredményeinek értékét külön növeli, hogy versenyzés közben elvégezte a Testnevelési Főiskolát, visszavonulása után pedig beiratkozott az Állatorvostudományi Egyetemre, a lovat ugyanis nem csak tornaszerként, hanem pompás állatként is nagyon szereti. Kitartására is bízvást számíthatott, hiszen a tornát is tízévesen kezdte, és 27 évesen ugrott le utoljára a szerről. Így tehát az egyetemi diploma megszerzése sem okozott gondot számára. Állatorvosi munkáját Győrben kezdte, aztán Budapesten volt hatósági állatorvos, pár éve pedig magánrendelőt nyitott.

Legnagyobb bánatára a környéken nincsenek lovak, főként kutyákat és cicákat gyógyít, de persze minden állatot nagyon kedvel. Laikusoknak ezért kicsit talán furcsa lehet, hogy kedvenc hobbija a vadászat. (Kalendárium Press)

 

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.