70 éves SALLAY ANDRÁS

2023. december 15-én 70 éves SALLAY ANDRÁS műkorcsolyázó

Ha mai szülinapján esetleg számba veszi élete meghatározó dátumait, semmi esetre se maradt ki belőle az 1967-es év, akkor találkozott ugyanis Regőczy Krisztinával, s azon nyomban össze is kötötték a sorsukat – persze kizárólag a sportban, bár a hosszú együtt töltött évek alatt a szerelem is megérintette őket.

Első sikereiket természetesen itthon aratták – kilencszer nyertek magyar bajnoki aranyat -, de a hazai mostoha körülményeket legyőzve idővel felnőttek a nemzetközi mezőnyhöz is. Az edzés-lehetőségekről csak annyit, hogy míg ellenfeleik légkondicionált jégcsarnokokban készültek, ők előbb letolták a havat a Millenáris jegéről, s csak azután kezdhettek a szabadtéri edzésez. De tehetségük és a rengeteg munka meghozta gyümölcsét, és 1980-ban felértek pályájuk csúcsára. Ez az év egyben a magyar műkorcsolyázás történetének legeredményesebb esztendeje is, mert a Regőczy-Sallay kettős a világbajnoki arany mellé olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett.

Visszavonulásuk után a jégrevük közönségét is elkápráztatták szerte a világon, majd végleg szögre akasztották a korcsolyát. A következő fontos dátum András életben 1984, akkor nyitotta meg ugyanis régiségkereskedését, aminek aztán nem csak egzisztenciális hasznát látta, de a jóvoltából ismerte meg a feleségét is. A hölgy ugyanis egy antik tintatartót keresett a boltban, s mivel Andrásnak azonnal megtetszett a csinos vevő, ajánlotta neki: most sajnos nincs, de nézzen be holnap. Majd megint holnap, aztán ismét másnap. Végül meghívta vacsorázni, s ma már két lányuk is régen felnőtt. (Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.