85 éves LIV ULLMANN

2023. december 16-án 85 éves LIV ULLMANN norvég színésznő

Tekintélyes család sarja volt – egyik nagyapjának még szobrot is állítottak -, ő maga Tokióban született, az Egyesült Államokban nőtt fel, és rendkívül szigorú, konzervatív nevelést kapott. El lehet tehát képzelni, mekkora családi botrányt kavart már az is, hogy színésznőnek állt, nem beszélve arról, hogy bemutatkozó filmjében meztelenül fürdött, s ő volt a híres Ullmann-família első tagja, akinek pucér fenekét ország-világ láthatta.

De Liv túltette magát a család rosszallásán, bár az igazsághoz tartozik, nem kamera előtti vetkőzéssel, hanem komoly színpadi szerepekkel bizonyította be, hogy jól választott, amikor színésznő lett. Huszonévesen már hazája megbecsült művésze volt, világhírnevét azonban a filmnek és a zseniális svéd rendezőnek, Ingmar Bergmannak köszönheti, akivel nemcsak élettársi viszony fűzte össze, de valódi alkotótársa is lett. Ez már első közös filmjükből, a Personából is kiderült, később pedig olyan remekművekben nyert ismételt bizonyítást – pedig akkor már nem is éltek együtt -, mint a Szenvedély, a Suttogások, sikolyok, a Jelenetek egy házasságból, A kígyótojás és az Őszi szonáta. Természetesen dolgozott más rendezőkkel is, remekül sikerült filmje például a Jan Troell rendezte A farmer felesége.

Még magyar alkotásban is játszott; a Tékozló apa című filmjét ugyanis Salamon Pál írta, és Szabó Gábor kamerája előtt Zsigmond Vilmos rendezte. De a legnagyobb hatást mégis Bergman gyakorolta rá, az ő nyomdokain haladva kezdett maga is rendezéssel próbálkozni, így természetesen már első, Sofie című filmjével egy sor díjat nyert. (Kalendárium Press)

A színésznő születésnapjára a Kalendárium Press Karcsai Kulcsár István kismonográfiáját ajánlja – antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap and tagged , . Bookmark the permalink.