190 éve született LOTZ KÁROLY

2023. december 16-án 190 éve született LOTZ KÁROLY festőművész

Életművének  két  uralkodó  műfaja volt;  a tájkép és a monumentális alkotások,  de festett arcképeket és kifinomultan erotikus  szépségű mitológiai  női aktokat is.  Legjelentősebbek monumentális falképei, amelyeken a velencei barokk freskófestészet hatása érezhető. Fő műve az Operaház nézőterének mennyezetképe. Falfestményei díszítik többek között a Vigadó lépcsőcsarnokát,  a Nemzeti  Múzeum  lépcsőházát,  a  Mátyás templomot,  továbbá pécsi,  tihanyi, budapesti templomokat és számos más középületünket.

Egy kritikusa így írt művészetéről: “Monumentális alkotásainak  harmonikus problémamentessége, időtlensége, a kompozíciós biztonság és mesteri színkezelés mellett legnagyobb értéke az épületek stílusához, Pollack klasszicizmusához, Ybl neoreneszánszához való tökéletes alkalmazkodása.” Tájképei közül talán az Alkony emelkedik ki, életének fő műve pedig a nevelt lányáról festett Lotz Kornélia arcképe. Művészetét nagyon jól ismerheti a múzeumlátogató közönség, hisz hagyatékát a magyar állam teljes egészében megvette.

De a kicsit idősebbek egy festményét biztosan ismerik: az ő Menekülés a vihar elől című képe volt a régi 100 forintos hátlapján. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press Barát Endre Alvó Vénusz című életrajzi regényét ajánlja több kiadású antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , , . Bookmark the permalink.