80 éves KOLTAI RÓBERT

2023. december 16-án 80 éves KOLTAI RÓBERT színész, rendező

Ha mondjuk Amerikában élne, és ott csinálna filmeket, sokszoros milliomos lehetne, hiszen rendezőként olyan nagysikerű alkotások fűződnek a nevéhez, mint a Sose halunk meg, a Szamba, az Ámbár tanár úr és a Csocsó, s jelentős szerepet vállalt az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb magyar filmsikerének, A miniszter félrelépnek az elkészítésében is.

És akkor azokat a filmeket nem is említettük, amelyekben “csak” játszott, pedig érdemes felidézni, hiszen olyan mozik vannak közöttük, mint az Indul a bakterház, az Egészséges erotika, a Csók, anyu és a Csapd le csacsi! Színpadi színésznek is elsőrangú, játszott Shakespeare-drámákban és Moliére-vígjátékokban, zenés darabokban és prózai színművekben, különösen emlékezetes alakítása volt A velencei kalmár Shylockja és Az ügynök halálának Willy Lomanje.

Mindezekhez képest, sokáig álmodni sem mert arról, hogy egyszer saját kocsit tud venni magának, tizenöt évig vonatozott Budapest és Kaposvár között – egyik meghatározó tagja volt ugyanis a somogyi társulatnak. Szerencsésebb országban már sokadik sportkocsiját törné össze, míg ő már majdnem negyvenéves volt, amikor megszerezte a jogosítványt, s be kellett érnie azzal, hogy nekitolatott egy betonkockának.

De mindezek ellenére elégedett ember, rendkívül szerencsésnek érzi magát, mindig a dolgok szebbik oldalát nézi, s szerinte olyan jól alakult a pályafutása, mintha megnyerte volna az ötöst a lottón. (Kalendárium Press)

Koltai Róbert születésnapjára a Kalendárium Press könyváruháza a színész-rendező Sose halok meg? című önéletrajzi könyvét kínálja – 30% kedvezménnyel. Megrendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap and tagged . Bookmark the permalink.