75 éve született JOHN BELUSHI

2024. január 24-én 75 éve született JOHN BELUSHI amerikai színész, énekes

A Blues Brothers című, nálunk kizárólag a tévében vetített film főszereplője még most is csak hetvenöt éves lenne, de sosem lesz szegény, már 1982 óta halott.

Az amerikai színész és énekes Illinoisban az iskola futballcsapatának sztárja volt, majd 1971-ben Chicagóban csatlakozott a város Second City Comedy Troup nevű színtársulatához, ahol többek között Hamlet szerepét alakította. A heti hat-hét fellépést csak kemény drogokkal bírta, ezzel kezdődött végzetes szenvedélye. A hetvenes években elszegődött az NBC-hez, ahol zenés show-műsorokban szerepelt. Nagy sikere volt Joe Cocker brit rockénekes imitálásával, valamint egy kifejezetten fiataloknak szánt szamuráj-műsor egyik főszereplőjeként.

Több mint féltucat filmet forgatott, közülük a Going South és az Old Boyfriends érdemelte ki a kritika elismerését. Ezután következett a mára kultikussá vált Blues Brothers, “testvérével”, Dan Aykroyddal fogadták egymást örökbe. A Blues Brothers 1978-tól előbb színpadon mutatkozott be, Jake (Belushi) és Elwood (Aykroyd) száz előadást nyomott le. 1980-ban film is készült a produkcióból, amely nem csak poénok sorozata, hanem remek zene is volt – a legnagyobb sztárok; Steve Cropper, Cab Calloway, Aretha Franklin, Ray Charles és John Lee Hooker részvételével. Belushi azonban ekkor már túl gyorsan száguldott lefelé a lejtőn, kábítószerfüggése a sikerek éveiben sem szűnt meg.

Forgatás közben a heroin és a kokain elegyével próbálta frissíteni magát, de nem élte túl a kúrát. (Kalendárium Press)

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.