90 éve született FÖLDI TERI

2024. január 24-én 90 éve született FÖLDI TERI színésznő

1955-ben kapta kézhez a diplomáját, és nagy szerencse, hogy a győri Kisfaludy Színház leszerződtette. Már akkor híre volt ugyanis, mert főiskolásként szerepelt az Ifjú szívvel című – egyébként borzalmas – filmben, és ahhoz képest, hogy még színésszé sem avatták, már – finoman fogalmazva – “önálló véleménnyel” bírt, és nem is rejtette véka alá. Amikor például egy pótfelvétel során lelkesebben kellett tapsolni és éljenezni egy Rákosi-beszéd alatt, ő bizony kifakadt, hogy mire való ez. A rendező, Keleti Márton rá is dörrent: “Földi, maga ne kérdezzen, maga tapsoljon!”

Ennyivel megúszta, így aztán kibontakozhatott pályafutása, Győr után Szegeden játszott pár évig, majd évtizedekig a Vígszínház tagja volt. Olyan szerepekben tapsolhatott neki a közönség, mint a Hamlet Opheliája, az Éjjeli menedékhely Natasája, a Macskajáték Paulája, és vígjátékokban éppúgy nagyszerű teljesítményt nyújtott, mint tragédiákban. Aztán egy időre eltűnt a közönség szeme elől, a várszínházi Chaillot bolondja-előadásban tért vissza, majd a Játékszínben a Gázláng, a Madách Színházban pedig a Forgószínpad című darabban bizonyította ismét képességeit. Filmjeit is telt házakkal vetítették, az Esős vasárnap és a Butaságom története máig népszerű, kései filmjei közül pedig a De kik azok a Lumnitzer nővérek? érdemel kiemelést.

A képernyőn is gyakran feltűnt, ma is jól ismert sorozata például a Tüskevár, a Szomszédok című teleregényben pedig ő volt a rokonszenves postáskisasszony. Kellemes hangját szívesen kölcsönözte másoknak, sokszor szinkronizálta például Jane Fondát, Faye Dunaway-t és Glenn Close-t. A nagyszerű színésznő 2020-ban, 86 éves korában hunyt el. (Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.