115 éve született IGNÁCZ RÓZSA

2024. január 25-én 115 éve született Kovásznán IGNÁCZ RÓZSA írónő

Erdélyben nőtt fel, művészek járta vidéken, Babits által megverselt utcákon, tudta például, hol volt A gólyakalifa Elemérje asztalos inas, így hamar elkötelezte magát az irodalommal. “îrói” pályafutását falfirkákkal kezdte, amolyan korai graffitiket pingált a fogarasi házfalakra, ám “Éljen Mikszáth Kálmán”-féle zsengéinek alkotása közben egyszer rajtacsípte a csendőr, s az atyai pofon formájában kapott honorárium egy időre lelohasztotta irodalmi ambícióit.

Apja – aki különben pap volt – színésznőnek szánta, tudni kell persze, hogy a papa személyesen ismerte Jászai Marit, sőt, az ünnepelt színésznő a helyi pletykák szerint szerelmes is volt a délceg esperesbe. Rózsa azonban nem akart színésznő lenni, nyomasztotta ugyanis egy gyerekkori emlék, amikor iskolai szavalat közben lecsúszott a bugyija a bokájára, a közönség pedig kinevette, mikor zavartan próbált kilépni belőle. Íróként viszont hamar sikerélményben volt része, első írását ugyanis “a nagy mesemondó”, Benedek Elek közölte legendás lapjában, a Cimborában. Végül aztán úgy oldotta fel a dilemmát, hogy színésznő lett, de az irodalommal is elkötelezte magát, s mindkét pályán szép sikereket ért el; tagja lett a Nemzeti Színháznak, és számos népszerű könyvet írt. Anyanyelve magyar című könyvéről Illés Endre írt méltatást, de értékes Levelek Erdélyből című műve is.

A kommunista román hatóságok az “irredenta-klerikális” jelzőt ragasztották rá, s ezzel aztán meg is pecsételték ottani sorsát. Budapesten hunyt el 1979-ben, fia, Makkai Ádám költő és nyelvész angolt tanított Chicagóban. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.