150 éve született WILLIAM SOMERSET MAUGHAM

2024. január 25-én 150 éve született WILLIAM SOMERSET MAUGHAM angol író

Előkelő család sarja volt, anyai őseit I. Edwardig vezették vissza, s bizonyára ő is gazdag naplopó lett volna, ha gyerekkora óta nem gyötri súlyos beszédhiba. Ő maga is tudta ezt, később – már világhíres íróként – meg is vallotta: “életemet és munkámat nagymértékben befolyásolta dadogásom”.

Így ugyanis nem lehetett belőle sem tudós professzor, sem unott politikus, viszont elolvasta a világirodalmat, s hogy ne kelljen sokat beszélnie, pazar gondolatait írásban közölte. Műveivel hihetetlen sikereket aratott, volt év, amikor féltucatnyi színdarabját játszották szerte a világon, regényei hatalmas példányszámokban jelentek meg, sokból népszerű filmet is forgattak. Az írásnál jobban csak utazni szeretett, bejárta a fél világot, megfordult Burmában, s kalandor természetének bizonyítására legyen elég annyi, hogy egyszer huszonhat napig utazott öszvérháton, hogy eljusson egy izgalmasnak vélt kínai városkába. Pedig kétszer is majdnem elvitte a váltóláz, máskor kishíján vízbefúlt, útonállók lőttek rá, de semmi sem térítette el az utazástól, “született csavargó vagyok” mondogatta.

A sors is kárpótolta nehéz beszédéért, kilenc évtizedet adott neki a kalandozásra. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.