65 éve hunyt el BUDDY HOLLY

2024. február 3-án 65 éve hunyt el BUDDY HOLLY amerikai rockzenész

Ha lenne nemzeti gyásznap a rock and roll és a rock meglehetősen nagyszámú, fiatalon elhunyt művelői emlékére, akkor a mai lenne az egyik ilyen. Azt is mondják: ezen a napon meghalt a zene.

Buddy Holly – polgári nevén Charles Hardin Holley – Texasban  jött a világra. Korántsem volt rocksztár külseje,  félénk és esetlen volt, arcát nagy szemüveg fedte, de zenélni nagyon tudott. A rock egyik korai hőse és mártírja, akit már húszévesen ünnepelt a zenekedvelő világ, a fekete, a latin és a fehér pop világából teremtette meg saját stílusát.  Ebbe  belefértek  a vad rock and rollok és a szentimentális slágerek egyaránt. Első nagy slágere, a That’ll Be The Day Amerikában és Angliában is listát vezetett. A sors által igen rövidre szabott életébe körülbelül ötven szám fért bele,  közülük majdnem mindegyik sláger lett. Alig van köztük olyan, amelyik ne ihlette volna meg a kései utókort: a Not Fade Away, a Peggy Sue, a True Love Ways, a Rave On, az Early In The Morning, az Everyday, a Well All Right, a Blue Days And Blue Nights kivétel nélkül megtalálta előkelő helyét a listákon. Tőle tanult például a Rolling Stones és Carlos Santana, nálunk a kezdő Szörényi Leventére hatott erősen.

Buddy Holly mindössze huszonhárom éves  volt, amikor két zenésztársával, a tizenéves RITCHIE VALENS-szel és BIG BOPPER-rel együtt repülőszerencsétlenség áldozata lett. Dalainak jogaiért később ádáz licitálás folyt, amelyből lelkes rajongója, Sir Paul McCartney került ki győztesen. Peggy Sue című dala a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült; pár éve egyszerre 50 ezer ember énekelte el egy amerikai futball-stadionban. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, könnyűzenei, külföldi évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.