80 éve született MARY WILSON

2024. március 6-án 80 éve született MARY WILSON amerikai énekesnő, a legendás Supremes együttes tagja

A három csokilány a hatvanas évek legfontosabb fekete női előadói közé tartozott, akik olyan klasszikus felvételeket készítettek, mint a Stop! In The Name Of Love, az I Hear A Symphony, a Baby Love és a You Can’t Hurry Love. Hősnőnk Detroitban, még kislányként egy sivár lakótelepen barátkozott össze Diana Ross-szal és Florence Ballarddal, akikkel felnőve Primettes néven alapított együttest – érdekesség, hogy a szólót ekkoriban még Ballard énekelte. Tehetségükre felfigyelt Barry Gordy, a Motown kiadója is, de a majdnem gyerekkorú lányokat nem szerződtette, csak vokalistaként adott nekik lehetőséget.

1961-ben gondolta meg magát, de az immár Supremes névre keresztelt triót további három évig készítették fel koreográfusok és énektanárok. Végül 1964-ben robbantottak a Holland-Dozier-Holland szerzőkollektíva Where Did Our Love Go? című dalával, amelyet még számtalan listavezető dal követett. Ballard 1967-ben kilépett, pontosabban kezdődő alkoholizmusa miatt kirúgták, helyébe Cindy Birdsong került, a név pedig ismét megváltozott, ezúttal Diana Ross And The Supremes-ra. Diana Ross nem sokkal később, 1970-ben szólókarriert kezdett, hiányát Jean Terrell próbálta pótolni. Nem sok sikerrel, bár 1977-ig még húzták, nevük ezután nem tűnt fel a listákon.

Wilson, az eredeti felállás utolsó mohikánasszonya 1986-ban publikálta emlékiratait, majd megírta a folytatást is. Ross, Wilson és Birdsong ezután már csak egyszer találkozott, 1983-ban a Motown fennállásának 25. évfordulóján rendezett ünnepi koncerten. A fellépés botrányba fulladt, mert Wilson lesétált a színpadról, amikor Ross elhúzta a szája elől a mikrofonját. Mary Wilson 2021-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

 

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.