210 éve született YBL MIKLÓS

2024. április 6-án 210 éve született YBL MIKLÓS építész

Külföldön tanult, s hazaérkezése után nagy lelkesedéssel vetette bele magát a munkába. Összeállt Pollack Mihály kiváló építészünk Ágost nevű fiával, s közösen kastélyokat újítottak fel vagy építettek át, és templomokat emeltek szerte az országban. Így aztán csakhamar a neoreneszánsz egyik legnagyobb hazai építésze lett belőle.

Pályafutása töretlen volt, a kezdetektől fogva elhalmozták megbízásokkal, több mint száz épületet emelt, köztük olyan remekműveket mint a Szent István-bazilika és Operaház, mely utóbbi a korabeli európai építészet kimagasló alkotása. De az ő műve a Rác fürdő, az egykori Fővámpalota – a mai Közgazdaságtudományi Egyetem -, a Várkert Kioszk és a Bazársor, valamint a Bakáts téri templom is.

Mind művészi téren, mind az életben került mindenféle összeütközést, ha elképzelései nem találkoztak a megrendelő igényeivel, inkább csendben visszavonult, sosem nyitott vitát. Ezért azután szívesen dolgoztattak vele a főnemesek, a főpapok és a gazdag polgárok is. Az építészethez rendkívüli alázattal viszonyult, ezért a legkisebb munkáját is ugyanolyan műgonddal végezte mint a legnagyobb feladatokat, amint egy méltatója írta: Tudott nagyot és szépet álmodni is, ahol lehetett, de ha kellett, alá tudta rendelni merész vágyait a szükség és a tények szabta realitásoknak.”

Nem csak épületei állnak, de emléke is máig él, az ő nevét viseli az építészek művészeti díja. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press az Ybl és Lechner vonzásában című könyvet kínálja 30% kedvezménnyel. Megrendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.