30 éve hunyt el KURT COBAIN

2024. április 5-én 30 éve hunyt el KURT COBAIN amerikai rockzenész, a Nirvana együttes énekese és gitárosa

A rockzenének megvannak a maga legendás-kultikus egyéniségei, együttesei – és úgy látszik, a legendává váláshoz sokszor az is szükséges, hogy az illető már ne éljen. Jim Morrison, Jimi Hendrix, John Lennon után erre a “rangra emelkedett” Kurt Cobain, az amerikai Nirvana együttes gitáros-énekese is, aki még mindig csak 52 éves lenne az idén.

A Cobain-jelenség, és vele a grunge zene legjelentősebb együttesének története egy Seattle környéki kis garázsban kezdődött. A Nirvana első kislemeze már a következő évben megjelent és sikeres lett. Nem kellett sokat várni az első nagylemezre, a Bleach címűre sem, s már ennek megjelenése évében – 1989-et írtak akkor a krónikások – elindultak a legények meghódítani a világot. 1991-ben európai turné, valamint a platinává nemesedett Nevermind című album jelentette a nagy eseményt. Hiába volt azonban a siker, a rengeteg munka, az alkohol és a kábítószer lassan, de biztosan végezte pusztító munkáját Cobain szervezetében. Időről időre orvosi kezelésre szorult, s nem tett jót neki az sem, hogy a bandán belül mind gyakoribbá vált, már-már állandósult a veszekedés. Nyilván egy ilyen eset előzte meg azt is, amikor 1994 márciusának elején csak nagynehezen keltették életre az orvosok a gyógyszertúladagolás és az alkoholfogyasztás okozta kómából.

Közben meg is nősült, a Hole együttesből Courtney Love-ot vette feleségül, és apa is lett. Érzékeny természete nagyon nehezen tűrte a sztársággal járó terheket, és megviselte az is, hogy nem tudott a kábítószer rabságából kikeveredni. Végül lőfegyverrel tett pontot zaklatott élete végére. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, könnyűzenei, külföldi évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.