230 éve hunyt el GEORGES JACQUES DANTON

2024. április 5-én 230 éve hunyt el GEORGES JACQUES DANTON francia ügyvéd, a nagy francia forradalom egyik vezetője

Kezdetektől részt vett a forradalmi cselekményekben, a nép egyik legnagyobb bálványa volt. Pedig ritka ronda férfi volt, himlőhelyes, rút arcú, szúrós tekintetű. Döntő része volt a monarchia megdöntésében, majd a Konvent tagja, igazságügyminiszter, a jakobinus klub elnöke, 1793 tavaszán pedig a Közjóléti Bizottság egyik vezetője lett. Ő szervezte a honvédelmet, és ő intézte a külügyeket. Sok kérdésben nem értett egyet azonban Robespierre-rel, aki eltökélte, hogy leszámol ellenfeleivel. Dantonra 1794. április 5-én került sor. A bitó alatt nagyon bátran viselkedett, e szavakkal ment a nyaktiló alá: “Néhány gyáva haramiának áldoznak fel bennünket, de nem sokáig fogják győzelmük gyümölcsét élvezni. Magam után vonszolom majd Robespierre-t”. Igaza lett.

Dantonnal együtt végezte a bitón CAMILLE DESMOULINS is, aki tagja volt a Konventnek, s azért végezték ki, mert 1793-tól a dantonisták egyik vezetőjeként szembefordult a jakobinus diktatúrával, és sürgette a forradalom befejezését. Egyik alapítója volt a cordelier-k klubjának, s ő indította meg a La Vieux Cordelier című lapot. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.