65 éves EMMA THOMPSON

2024. április 15-én 65 éves EMMA THOMPSON kétszeres Oscar-díjas angol színésznő

A mérvadó kritikusok nagyjából egyetértenek abban, hogy ünnepeltünk a mai brit színművészet egyik legjelentősebb alakja, s jó esélye van arra, hogy életkorának előrehaladtával a műfaj nagyasszonya lesz, ha már ma nem az. Mint minden igazi színész, ő is a színházból került a filmhez, s a klasszikus örökség meglátszik a kamera előtti játékán is.

Híres filmje, a Szellem a házban akár színdarabnak is elmenne, s mivel nem egy mozgalmas történet, a szereplőknek alakításukkal kell elbűvölniük a nézőket. Emmának és Anthony Hopkinsnak fényesen sikerül is, Emma még Oscar-díjat is kapott érte. A két nagyszerű színész a Napok romjai című filmben is összekerült, s bár megint jelölték őket Oscarra, már ciki lett volna ennyi elismerés. A főszereplésével forgatott Értelem és érzelem című filmért is jócskán kiérdemelte volna, de aztán a megzavarodott zsűri a forgatókönyvért adott neki Oscar-íjat, mert Emma persze abban is nagy tehetség.

Legnépszerűbb filmje különben a Sok hűhó semmiért, amit sokszor ismételnek nálunk is. Akkori férjével, Kenneth Branagh-val parádéznak benne, válásuk tényleges szakításuk miatt a filmművészetnek is szomorú eseménye volt. Emma később Greg Wise színész felesége lett, szült egy gyereket, és örökbe fogadtak egy ruandai fiút is, akinek kiirtották az egész családját, őt meg elhurcolták gyerekkatonának. Emma régebben is megnézte, mit vállal el, most viszont még igényesebb, kimagasló tehetség, botrányai nincsenek. Úgyhogy méltán kiérdemelte, hogy lovaggá ütötték. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.