90 éves BODROGI GYULA

2024. április 15-én 90 éves BODROGI GYULA színész

Matematikus akart lenni, s teljesen véletlenül lett színész; megbetegedett nővére helyett ő ment el a felvételire, és fel is vették – egy néptáncegyüttesbe. A SZOT művészegyüttesének táncosaként szerette meg a színpad világát, majd elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, de első szerepét még növendékként alakította a Nemzeti Színházban, Az ember tragédiájában volt a négy diák egyike. Valójában azonban a József Attila Színházban lett “igazi” színész, s az ott töltött közel negyedszázad alatt remek szerepekben tapsolhatott neki a közönség.

Talán legemlékezetesebb alakítását a Szomorú vasárnap című darabban Seres Rezsőként nyújtotta, de a Körszínházban megformált II. Richárdja is remekül sikerült. Filmjei is máig ismertek, különösen a Hattyúdal, az Egy szerelem három éjszakája, a Szépek és bolondok, a Kihajolni veszélyes és a Mese habbal. A filmezés mellett sokat szinkronizált, gyakran szerepelt a rádióban, még többet a tévében, ahol különböző kabaréműsorokban közreműködött, s népszerű filmsorozata volt a Linda. Annak ellenére, hogy drámai szerepkörökben is kiváló, főként komikusként aratja sikereit, s már évtizedek óta nemcsak mint színész, hanem mint rendező is, sőt, két évtizeden át igazgatta a Vidám Színpadot.

Sokan tudják róla, hogy rettenthetetlen vadász, valamint messzeföldön híres mesterszakács, két szenvedélyét összekötve több könyvet is írt. (Kalendárium Press)

A képen látható könyv 30% kedvezménnyel rendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap and tagged . Bookmark the permalink.