180 éve született ANATOLE FRANCE

2024. április 16-án 180 éve született ANATOLE FRANCE francia író

Művészete igen megosztotta az irodalmárokat, Apollinaire például rajongott érte, Louis Aragon viszont “undorító szellemi ripacs”-nak nevezte, sőt, halálakor a szürrealisták az Egy hulla című röpiratban “búcsúztak tőle”, amelyből kevés idézet bírná el a nyomdafestéket.

A modern irányzatokat követő költők ellenszenvét csak fokozta iránta, hogy példátlan megbecsülésnek örvendett a hivatalosság részéről, beválasztották az akadémikusok közé, megkapta a Nobel-díjat, és egymaga több pénzt keresett könyveivel, mint a szürrealisták együttvéve. Sokan irigyelték tőle műveinek hatalmas példányszámait, sőt, még szerelmeit is.

Anatole France ugyanis kimondottak csúnya férfi volt, a nők mégis bolondultak érte, egy szépséges fiatal amerikai nő még öngyilkos is lett miatta. Szoros kapcsolat fűzte Márkus Ottíliához is – akit Ady Endre csak Itókának hívott -, sikerei csúcsán neki diktálta le az Angyalok lázadása című könyvét. Itóka különben a magyar irodalom értékeivel is megismertette, Ady-verseket fordított neki, s bár arra nem tudta rávenni, hogy az írófejedelem Budapestre jöjjön, hatalmas bajuszát magyar bajuszpedrővel kenegette. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képen látható könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.