10 éve hunyt el GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ

2024. április 17-én 10 éve hunyt el GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ Nobel-díjas kolumbiai író

Kezdjük egy rejtély megfejtésével, vagyis pontos életkorával. A lexikonokban ugyanis születési dátumaként az 1928-as év szerepel, pedig egy évvel idősebb volt. A dolog magyarázata – amint pár évvel ezelőtt ő maga bevallotta -, hogy annak idején egy kis csalással megfiatalították egy évvel, hogy így kibújjon a katonaság alól, ami az ő hazájában – különösen akkortájt – nem volt egy életbiztosítás. S milyen jó, hogy megúszta, mert így később megírhatta a Száz év magány, az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája vagy a Szerelem a kolera idején című világsikerű könyveit.

Művészetével kiérdemelte a Nobel-díjat is, pedig ha nem lett volna a világ egyik legjobb írója, személye még éles viták középpontjában is állhatott volna, hiszen egyfelől bátor könyvekben leplezi le a diktatúrák gaztetteit, másfelől viszont kivételesen jó viszony fűzte például Fidel Castróhoz. De ezt annak idején még a kubai vezető legbőszebb ellenfele, Bill Clinton sem vetette a szemére, még elnökként is együtt ebédelt vele, talán mert lányának, Chelsea-nek is ő a kedvenc írója.

Népszerűsége szenzációs dolgokat eredményezett; egyszer például a kolumbiai államfő testvérét elrabló drog-maffiózók túszuk elengedéséért azt követelték cserébe, hogy Gabriel García Márquez legyen Kolumbia elnöke. De persze sosem lett. (Kalendárium Press)

Az alanti képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?