Mai évfordulóink – 2018. szeptember 28.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. szeptember 28., péntek

a Nap kél 6.39, nyugszik 18.30 – a Hold kél 20.30, nyugszik 9.55 órakor

mottó: “Aki Nagy-Magyarországot akar teremteni, annak nagy magyarnak kell lennie…” Sík Sándor

– Vencel napja. Szláv eredetű név, jelentése igen szép: dicsőség, koszorú. Talán ezért is lett népszerű a szláv előkelők körében, több cseh király is viselte. Ma Bernát nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma ünnepükön Szent Lioba és Szent Vencel emlékét idézzük fel. Lioba Szent Bonifác távoli rokona és hű segítője volt, egyébként pedig a tauber-bischofsheimi kolostor főapátnője. 782-ben hunyt el e napon. Vencel cseh király volt, 921-928 között uralkodott, de rövid regnálása is mély nyomot hagyott az országon. Udvarát például nyugati papokkal népesítette be, és lelkes harcot vívott az itt-ott még megbúvó pogányság ellen. Művelt ember volt, tudott görögül és latinul, de királyként is mezitláb imádkozott éjjelente. Végül a hatalomért a saját öccse ölte meg. Ő Csehország és a serfőzők védőszentje.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 80 éve született BEN E. KING amerikai énekes. Stand By Me – vagyis Tarts ki mellettem – énekelte világslágerében az amerikai soulénekes, aki 1938-ban született, még Benjamin Earl Nelson néven az észak-karolinai Hendersonban. 2015-ben elhunyt énekes nótája ma is nagyon népszerű, a Stand By Me-t elénekelték idén májusban Harry herceg és Meghan Markle esküvőjén is. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 215 éve született PROSPER MÉRIMÉE francia író. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 95 éve született a Vas megyei Sárváron KABOS LÁSZLÓ színész. Vele forgatták az akkori idők két legkedveltebb filmvígjátékát; A veréb is madár nézőcsúcsot döntött, és jól fogadták a nézők a Hét tonna dollár című mozit is. (Részletesen lásd külön posztunkat!)

– 40 éve hunyt el I. JÁNOS PÁL pápa. Albiano Luciani volt a polgári neve, és 1978 augusztusában került a pápai trónra. Hosszú időt nem adott neki a Teremtő az uralkodásra, alig egy hónapig volt pápa. A hivatalos verzió szerint szívroham vitte el, de halála körül azóta is találgatások látnak napvilágot. Az ő emlékére vette fel nevét II. János Pál pápa.

– 2065 éve, Kr.e. 48. szeptember 28-án hunyt el GNAEUS POMPEIUS MAGNUS római hadvezér. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éve hunyt el SÍK SÁNDOR költő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves NAOMI WATTS angol színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves ERIK COMAS francia autóversenyző, a kilencvenes évek elején a Forma 1-es világbajnokság résztvevője.

– 50 éves MIKA HAKKINEN finn autóversenyző, kétszeres Forma 1-es világbajnok. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éves CARRÉ OTIS amerikai színésznő, a magyar mozikba is eljutott Vad orchideák című film főszereplője. Ma ünnepel még:

– BRIGITTE BARDOT (1934) francia színésznő, a Babette háborúba megy, a Magánélet, a Megvetés, A medve és a baba, valamint az Isten megteremtette a nőt című film főszereplője, az ötvenes évek népszerű szexszimbóluma, napjaink jeles állat- és környezetvédője.

– HILARY DUFF (1987) amerikai színésznő, énekesnő, a Tinikadét, az ÖcsiKém, a Csaó Lizzie, a Sztár születik és A tökéletes pasi című film szereplője, a Lizzie McGuire című filmsorozat címszereplője.

– RÉZ ANDRÁS (1951) filmesztéta, jellegzetes alakjával a kulturális műsorok közkedvelt résztvevője.

– MIRA SORVINO (1967) amerikai színésznő, a Hatalmas Aphrodité, a Gyönyörű lányok, az Édes kis semmiség, a Romy és Michelle, az Egy sorozatgyilkos nyara, az Első látásra és a Cserbenhagyás című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.