Mai évfordulóink – 2018. szeptember 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. szeptember 30., vasárnap

a Nap kél 6.41, nyugszik 18.26 – a Hold kél 21.44, nyugszik 12.14 órakor

mottó: “Elégedetlenség nélkül az emberiség történelme nem haladt, és a társadalom ellankadt volna.” Szabó Ervin

– Jeromos napja. Görög eredetű név, az ókorban Hieronümosz formában volt használatos, majd a latin is átvette, s mivel azt jelenti: szent nevű, a kereszténység terjesztette el szerte Európában. Ma Honoriusz, Örs, Viktor és Zsófia nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Világosító Szent Gergely és Szent Jeromos emléknapja. Gergely az örmények legtiszteltebb szentje, ő térítette meg ugyanis az örmény népet, ezért kapta melléknevét is: ő világosította meg az embereket. 330 körül hunyt el, és később róla nevezték el a gregoriánus egyházat. Jeromos a IV-V. században élt egyházatya volt, óriási, évtizedeken át tartó munkával ő fordította latinra a Bibliát, ez lett az alapja a később elfogadott hivatalos szent szövegnek, a Vulgatának. Nem érdemtelenül ő tehát a fordítók, a teológusok és a könyvtárosok védőszentje.

Ma: – Ma van Botswana nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 110 éve született DAVID OJSZTRAH szovjet hegedűművész. Már 16 éves korától hangversenyezett, de 1937-ben robbant be a világ zenei életébe, amikor megnyerte a brüsszeli nemzetközi hegedűversenyt, s játékával el-kápráztatta a közönséget. Zenei nagyságát mi sem jelzi jobban, mint az, hogy zeneszerzők egész sora direkt neki írta darabjait, mint például Prokofjev az első hegedűszonátáját. A hatvanas években a karmesteri pálcát is a kezébe vette, s mint dirigens is nagy sikereket aratott. Becsülte a magyar zenét, játszott Bartókot és Kodályt, s a zenekedvelő hazai közönség is többször tapsolhatott neki.

– 35 éve hunyt el OLTVÁNYI AMBRUS irodalomtörténész. A gyermekparalízis egész életében akadályozta a mozgásban, ennek ellenére tevékeny ember volt, az 1956-os forradalomban idején való röplapterjesztésért be is börtönözték. Testi hiányosságait remek szellemi képességeivel ellensúlyozta, a XIX. század magyar irodalmának jeles kutatója volt, ő rendezte sajtó alá Pulszky Ferenc önéletírását, Bajza és Toldy levelezését, Széchenyi naplóit és Vajda János számos kötetét, de az ő nevéhez fűződik Jókai több művének szöveghű gondozása és kritikai kiadása is. Külön érdeme, hogy elsők között foglalkozott Eötvös József munkásságának kutatásával. Nem érdemtelenül nevezték el tehát éppen róla a irodalomtörténészek jutalmazására létrehozott alapítványt.

– 100 éve hunyt el SZABÓ ERVIN könyvtáros és társadalomtudós. Könyvtárosi tevékenysége az értékállóbb, ő volt a ma az ő nevét viselő Fővárosi Könyvtár igazgatója, és irányítása alatt az intézmény jelentősen fejlődött, különösen a társadalomtudományi gyűjtemény gazdagodott. Fő célkitűzése volt, hogy a könyvtár intézményét megnyissa az egyszerű olvasók előtt is, bár ebbéli törekvéseit életében nem sok siker koronázta.

– 90 éve született ELIE WIESEL magyar születésű amerikai író, Az éjszaka, Az eskü és a Cantata című, magyarul is megjelent könyvek szerzője, a holocaust világhírű kutatója, az 1986-os Nobel-békedíj kitüntetettje.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 35 éves ANDREEA RADUCAN román tornásznő, a sydney-i olimpia kétszeres aranyérmese, akitől az egyik aranyérmét pozitív doppingeredménye miatt visszavették. Ma ünnepel még:

– MARION COTILLARD (1975) francia színésznő, a Piaf című film címszerepéért a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díj kitüntetettje.

– ASHLEY HAMILTON (1974) amerikai színész, az Elveszve Afrikában című film főszereplője, a magyar képernyőkre is eljutott Sunset Beach című filmsorozatban Cole alakítója.

– MARTINA HINGIS (1980) kassai születésű svájci teniszezőnő, a világranglista volt vezetője.

– FRANK RIJKAARD (1962) holland labdarúgó, az Ajax Amsterdam, majd a Milan világsztárja, holland és olasz bajnok, holland kupagyőztes, BEK- és KEK-győztes, az 1988-ban Európa-bajnokságot nyert válogatott kiválósága, edző, a holland válogatott volt szövetségi kapitánya, 2003-2008 között a Barcelona vezetőedzője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.