Mai évfordulóink – 2018. október 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. október 29., hétfő

a Nap kél 6.23, nyugszik 16.32 – a Hold kél 20.22, nyugszik 11.20 órakor

mottó: “Mindegy merre néz a fej, ha helyén a szív.” Walter Raleigh

– Nárcisz napja. A név görög eredetű, s virágot jelent. Az első híres Nárcisz a mitológiából ismert; ő szeretett bele a folyóban megpillantott saját arcképébe. Ma Melinda, Teofil és Zénó nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyházban ma ünnepelt több szent közül a két legfontosabb Római Szent Anasztázia és Szent Ábrámiosz. Anasztázia háromévesen árván maradt, kolostorban nevelkedett, majd 21 évesen szüzességet fogadott. Pedig gyönyörű ifjú lány volt, ám a római nemesifjak hiába környékezték. Mint ahogy nem tudták eltéríteni hitétől Decius császár keresztényüldöző katonái sem, ezért halálra kínozták. Ábrámioszt egy hírhedetten pogány falu papjává nevezték ki, és ő minden gúnyt, ütleget, szenvedést, nehézséget vállalva, szívós munkával elérte, hogy a rendíthetetlennek hitt pogány lakosok végül egy emberként vették fel a kereszténységet.

Ma: – Ma van Törökország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 155 éve született Budán KÖRÖSFÖI-KRIESCH ALADÁR festő- és iparművész. Székely Bertalan és Lotz Károly tanítványa volt, majd külföldi tanulmányút után 1901-ben Gödöllőn művésztelepet alapított. A csoport fő törekvése volt, hogy a gazdag magyar formakincset a művészet különböző ágaiban felhasználják. 1902-ben ő készítette az Országház ebédlőtermének két freskóját, majd a Zeneakadémia falképeit. Bútorokat, gobelineket és mozaikokat is tervezett, élete végén pedig szobrászattal foglalkozott. Említésre érdemesek arcképei és üvegfestményei. (A képeiből válogatás a blog végén.)

– 235 éve hunyt el JEAN-BAPTISTE D’ALEMBERT francia matematikus, fizikus és filozófus, a XVIII. századi felvilágosodás egyik jelentős képviselője. Több éven át a nagy francia Enciklopédia munkatársa volt, tőle származik az Enciklopédia bevezetése, amelyben az emberi megismerés eredetét és fejlődését, továbbá a tudományok osztályozását írta le. Filozófiai nézeteit sokan bírálták, szenzualista, deista felfogását például Diderot. Kora egyik legkiválóbb matematikusa volt; ő fogalmazta meg a mechanika róla elnevezett elvét.

– 400 éve hunyt el WALTER RALEIGH angol államférfi. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves JOHANN-OLAV KOSS norvég gyorskorcsolyázó. A kilencvenes évek első felében ő uralta a hosszúkorcsolyások világát, mindent megnyert, amit csak lehetett, világ- és Európa-bajnoki aranyakat, Világ Kupákat, aztán Albertville-ben megnyerte első olimpiai aranyát, a lillehammeri olimpián pedig háromszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Akkoriban természetesen ő tartotta több szám világcsúcsát is, az utolsót a naganói olimpián döntötték meg. 1995-ben, a csúcson vonult vissza, de azóta is hallat magáról, az UNICEF képviselőjeként járja a világot.

– 70 éves KATE JACKSON amerikai színésznő, a Piszkos trükkök, a Gyilkos csend és Az idegen című film főszereplője, “Charlie egyik angyala”. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 45 éves ROBERT PIRES francia labdarúgó, a Metz és az Arsenal egykori sztárja, nyolcvanszoros válogatott, az 1998-ban világbajnoki és a 2000-ben Európa-bajnoki címet szerzett csapat tagja.

– 85 éves SCHRAMMEL IMRE keramikus, a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Képzőművészeti Mesterképző Intézetének egyik alapítója és volt professzora, plasztikák, domborművek és akt-kompozíciók Kossuth-díjas készítője.

– 35 éves NURCAN TAYLAN török súlyemelőnő, olimpiai, világ- és hatszoros Európa-bajnok, az athéni olimpián a 48 kilogrammos súlycsoport győztese. Ma ünnepel még:

– RICHARD DREYFUSS (1947) Oscar-díjas amerikai színész, az American Graffitti, A cápa, a Harmadik típusú találkozások, a Hölgyem Isten áldja!, a Mégis, kinek az élete?, a Koldusboton Beverly Hillsben, a Zsarulesen, a Holdfény Parador felett, A bűn királya, valamint a Rosencrantz és Guildenstern halott című film főszereplője.

– WINONA RYDER (1971) amerikai színésznő, a Kisasszonyok, a Drakula című Francis Ford Coppola-, a Kísértetház című Bille August- és az Ollókezű Edward című Tim Burton-film, valamint a Gyilkos játékok, a Hatalmas tűzgolyók, az Amerikai csárdás, a Salemi boszorkányok, a Sellők, Az ártatlanság kora, A kismenő és a Fekete hattyú című film szereplője.

– RUFUS SEWELL (1967) angol színész, A festőnő szerelmei, A velencei kurtizán, az Áldott a gyermek, a Lovagregény, A makrancos hölgy és a Holiday című film szereplője.

Ízelítő KÖRÖSFÖI-KRIESCH ALADÁR képeiből:

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.