80 éves a VILÁGOK HARCA

Október 30-án 80 éve sugározták Orson Welles VILÁGOK HARCA című rádiójátékát – amely a rádiózás történetének legnagyobb botránya. Az esetkor még ismeretlen Welles rádiójátéka H.G. Wells A világok háborúja című regénye nyomán készült.

A regény arról szól, hogy a marslakók megszállják a Földet, Welles azonban csavart egyet a történeten. Rádiójátéka ugyanis egy olyan rádiójátékról szólt, amely Wells regényét dolgozta fel. Így azután Welles rádiójátékában volt időjárásjelentés, közlekedési hírek, s más olyan betétek, amelyek egyébként is vannak a rádióműsorokban, ezért aztán a hallgatók azt hitték, hogy valóságos rádióműsort hallanak és nem rádiójátékot.

Amerikában kitört a pánik. Egymillió ember özönlött az utcákra, volt, aki puskával lövöldözött a marslakóknak vélt alakokra, s bár a rádió később megszakította adását, és bemondta, hogy játék az egész, az őrületes pánikot nem lehetett lecsillapítani. S nem csak tanulatlan polgárok hitték el a hallottakat, a pennsylvaniai kormányzó például csapatokat akart küldeni a helyszínre, még szerencse, hogy New Jersey állam útjai járhatatlanok voltak a menekülők tízezreitől. Végül Orson Wellesnek azzal sikerült megakadályoznia a katasztrófát, hogy bemondta a rádióban: egy emberekre ártalmatlan szerrel elpusztították a marslakókat.

A CBS rádió másnap nyilvánosan bocsánatot kért a polgároktól. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.