Mai évfordulóink – 2018. október 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. október 30., kedd

a Nap kél 6.24, nyugszik 16.30 – a Hold kél 21.25, nyugszik 12.17 órakor

mottó: “Hogy gond nélkül megélhessen, áhít bárki pénzt, javat, hanem aki meg is szerzi, örökös gondban ragad.” Friedrich von Logau

– Alfonz napja. A név Germán eredetű, és azt jelenti: nemes, készséges, sőt harcra kész. Ma Arzén és Stefánia nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Marcell emlékünnepe. Marcellus római katona volt, századosi rangban szolgált a mai Marokkó területén állomásozó XIII Gemina légióban. Feladatait példásan látta el, ám a pogány vallási előírásoknak egyre nehezebben tudott megfelelni. Eleinte kibújt a bálványimádó szertartások alól, ám amikor részt kellett volna vennie az istenné nyilvánított császárok ünnepségén, fellázadt. Fegyvereit és rangjelzését a felsorakozott katonák sorfala elé dobta, és nyíltan megvallotta hitét. Azonnal lefogták, perének feljegyzései ránk maradtak. Ebből tudjuk, hogy bátran vállalta a halált, utolsó szavaival az őt elítélő bírót áldotta meg. 298-ban kivégezték.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 80 éve sugározták Orson Welles VILÁGOK HARCA című rádiójátékát – amely a rádiózás történetének legnagyobb botránya. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 80 éve született DÖMÖLKY JÁNOS rendező. Az Irodalmi Színpadon kezdte pályafutását, majd a televízióban lett ügyelő, s hatvanas évek közepén kezdett filmezni. Tévéfilmjeivel hamar elismerést szerzett, különösen a Jaguár és a Régi idők mozija aratott sikert, műveivel többször is kiérdemelte a veszprémi tévéfesztivál fődíját. Mozifilmjei is jól sikerültek, például a Hajnali háztetők és az Amerikai cigaretta. Színházban is többször rendezett, színre vitte például Göncz Árpád Magyar Médeia című darabját. 2015-ben hunyt el.

– 65 éve hunyt el KÁLMÁN IMRE zeneszerző. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 90 éves CSERNUS MARIANN színésznő, a Nemzeti Színház örökös tagja, kiváló versmondó, számos kiváló önálló est készítője. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 55 éves MICHAEL BEACH amerikai színész, a Holtvágány, az Egy rossz lépés, A megtörhetetlen, a Rossz társaság, A mama főztje és az Embervadászok című film szereplője, a magyar képernyőkre is eljutott Harmadik műszak című filmsorozatban Monte “Doki” Parker alakítója.

CHARLES MARTIN SMITH

– 65 éves CHARLES MARTIN SMITH amerikai színész, az American Graffiti, a Csillagember, az Aki legyőzte Al Caponét és a Forró nyomon című film szereplője, a Szájkosaras kosaras című film rendezője. Ma ünnepel még:

– HARRY HAMLIN (1951) amerikai színész, a Ments meg, mert ölnöm kell, a Hőség Laguna Beach-en, a Titánok harca, a Halálos szándék és a Mikulás hadművelet című film szereplője.

– NIA LONG (1970) amerikai színésznő, a Made in America, A mama főztje, a Love Jones, a Gagyi mami, a Brókerarcok és az Alfie című film szereplője.

– DIEGO MARADONA (1960) argentin labdarúgó, a Barcelonával spanyol kupagyőztes, a Napolival kétszeres olasz bajnok és UEFA Kupa-győztes, az 1986-ban világbajnokságot nyert válogatott sztárja, jelenleg egy második ligás mexikói csapat edzője.

– TÓTH TIBOR (1969) rockzenész, a Hooligans együttes gitárosa.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.