Mai évfordulóink – 2019. március 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. március 30., szombat

a Nap kél 5.28, nyugszik 18.10 – a Hold kél 3.03, nyugszik 12.08 órakor

mottó: “…nem szabad a ritka, tiszta hangot hallatni ott, hol a zavaros lárma harsog.” Paul Verlaine

– Zalán napja. Zalán a Duna-Tisza-közén élt bolgár fejedelem volt az Árpád korban, s a hagyomány szerint a magyarok fejedelme őt szólította fel országa átadására. Mivel Zalán szépszerével nem állt kötélnek, Árpád elűzte. Zalán futását aztán Vörösmarty énekelte meg, s a név is a hősköltemény nyomán terjedt el igazán. Ma Amadé és Izidor nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Boldog Amadéra emlékezünk, aki Savoya fejedelme volt, ám vagyonát nem – a méltóságától szinte elvárt módon – léha szórakozásra, hanem a szegények megsegítésére fordította. A “szép életű adakozó” 1472-ben hunyt el. A görög egyházban Lépcsős Szent János atya emléknapját tartják ma. Ő a Sinai-hegy lábánál egy kunyhóban, majd egy barlangban élt szerzetesként, negyven éven át. Aztán egy kolostor elöljárójává választották, nagy nehezen el is vállalta, ám amikor közeledni érezte a halálát, visszament a barlangjába, és ott halt meg hetvenévesen, 649-ben. “Égbe vezető lajtorja” címmel írt egy lelki életről szóló könyvet, innen kapta Lépcsős melléknevét.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 175 éve született PAUL VERLAINE francia költő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves TRACY CHAPMAN amerikai énekesnő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 35 éves MARIO ANCIC horvát teniszező, a világranglista volt 7. helyezettje, a 2005-ben – a szlovák csapat ellen – Davis Kupát nyert horvát válogatott tagja, olimpiai bronzérmes.

– 55 éves THOMAS HEINZE német színész, a többi között a Csupa nő között, a Sexy Sadie, A japánok jobb szeretők és a Sítúra a halálba című film szereplője.

– 40 éves NORAH JONES amerikai énekesnő, a Come Away With Me című lemeze előadója, a világhírű indiai szitárművész, Ravi Shankar lánya. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 35 éves SAMANTHA STOSUR ausztrál teniszezőnő, párosban amerikai és francia bajnok, a páros világranglista volt vezetője.

– 55 éves IAN ZIERING amerikai színész, a Beverly Hills 90210 című filmsorozatban Steve alakítója. Ma ünnepel még:

– WARREN BEATTY (1937) Oscar-díjas amerikai színész és rendező, a Bonnie és Clyde című film egyik címszereplője, a Vörösök és a Dick Tracy című film készítője és főszereplője, a világhírű színésznő, Shirley MacLaine öccse.

– ERIC CLAPTON (1945) amerikai gitáros, a fehér blues legnagyobb alakja, a legendás “Lassúkezű”.

– DONNA D’ERRICO (1968) amerikai fotómodell és színésznő, a Baywatch című filmsorozat közreműködője.

– NKUYA SONIA (1990) énekesnő, a Megasztár egykori döntőse, a Sugarloaf együttes volt énekesnője.

– PAUL REISER (1956) amerikai színész, a Lököttek, A bolygó neve: halál, A torony, a Lököttek, Az étkezde, a Furcsa viszonyok és az Érzéki csalódás című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.