Mai évfordulóink – 2019. május 17.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. május 17., péntek

a Nap kél 5.05, nyugszik 20.16 – a Hold kél 18.33, nyugszik 4.41 órakor

mottó: “Aki színtiszta becsületes – annak mindent szabad.” Balázs Béla

– Paszkál napja. Héber eredetű név, jelentése: húsvét, innen van a pászka szó is. Mind a görög, mind a latin átvette, s végül a kereszténység terjesztette el mindenhol, így nálunk is. Ma Andor és Brúnó nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Baylon Szent Paszkál emléknapja. A spanyol Paschalis birka- pásztorból lett ferences testvér, s áhitatos magatartásával szerzett megbecsülést. Hosszú órákon át térdelt az oltár előtt, karjait széttárva imádkozott, a vallásos festmények is leggyakrabban így ábrázolják. Bátran védelmezte hitét, egy franciaországi utazásán a protestánsokkal is szembeszállt, akik úgy megverték, hogy sérüléseit élete végéig nem heverte ki. 1592-ben hunyt el. Ő pásztorok és az olasz asszonyok védőszentje, ez utóbbi miértjének az egyháztudósok nem találták magyarázatát.

Ma: – Ma van a Távközlési Világnap.
– Ma van Norvégia nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 115 éve született JEAN GABIN francia színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 70 éve hunyt el BALÁZS BÉLA költő, író és filmesztéta. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves ANDREA CORR ír rockzenész, énekesnő, a The Corrs együttes tagja. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éves JOSÉ ANTONIO CHAMOT argentin labdarúgó, a Leganés és az 1994-es világbajnokságon részt vett válogatott egykori védője.

– 35 éves CHRISTINE OHURUOGU angol futónő, olimpiai és kétszeres világbajnok, a pekingi olimpián a 400 méteres síkfutás győztese.

– 30 éves TESSA VIRTUE kanadai műkorcsolyázónő, Scott Moir jégtáncpartnere, háromszoros olimpiai és világbajnok. Ma ünnepel még:

– HAUMANN PÉTER (1941) színész, a Kakuk Marci, a Ficzek úr és az Indul a bakterház című film főszereplője.

– SUGAR RAY LEONARD (1956) amerikai ökölvívó, a szuper-középsúly volt profi világbajnoka.

– ARTURO PENICHE (1962) mexikói színész, a María Mercedes című filmsorozatban Jorge Luis, a Sonadoras – Szerelmes álmodozók című sorozatban pedig José Luis alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.