40 éve hunyt el MARY PICKFORD

Május 29-én 40 éve hunyt el MARY PICKFORD Oscar-díjas amerikai színésznő

Ötévesen már színpadon játszott, filmes karrierjét is hamar kiharcolta, s rögvest óriási népszerűséget szerzett. De a babaarcú sztár nem ájult el a korán jött sikertől, a mai profikat megszégyenítő határozottsággal harcolt jogaiért, legfőképpen a gázsiemelésért, heti száz dolláros bérét pár év alatt tízezerre tornázta fel, a dühös producerek tiltakoztak is ellene, hogy az akkortájt újdonságnak számító premier plán készüljön az arcáról, mondván; ennyi pénzért joguk van tetőtől talpig látni.

Tizenévesen lett sztár, s gyermeki alkata, ártatlan szemei miatt beskatulyázták a romlatlan kislány szerepkörébe. Emlékszünk, hogy még pár éve is gyűjtöttünk szegény Isaura felszabadításra, el lehet képzelni, hogy a film hőskorában a nézők  mennyire azonosították a színésznőket szerepeikkel, szegény Mary is sokat szenvedett tőle. Túl a harmincon is törékeny lányokat formált meg a vásznon, s ilyennek kellett látszania a nyilvánosság előtt is, matrózblúzban járt, még ceruzát sem vehetett a kezébe, nehogy cigarettának nézzék, férfiakkal pedig egyáltalán nem mutatkozhatott. Amikor azonban beleszeretett a temperamentumos Douglas Fairbanksbe, nem bírta tovább a színlelést, levágatta göndör fürtöcskéit – amelyeket ma múzeumban mutogatnak -, és igazi nőként lépett színre. Meg is bukott.

Erre visszavonult, és a bájos kislány, akiről azt hitték, háromig sem tud számolni, kemény üzletasszony lett, 50 milliós vagyont gyűjtött, Chaplin társaságában ő alapította a United Artists filmgyárat, amelynek volt az alelnöke is. (Kalendárium Press)

A képeken látható idegen nyelvű könyveket megrendelés esetén megpróbáljuk beszerezni. Árajánlatunkat az alábbi címen kérhetik: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.