Mai évfordulóink – 2019. június 26.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. június 26., szerda

a Nap kél 4.48, nyugszik 20.45 – a Hold kél 1.19, nyugszik 13.43 órakor

mottó: “Kell hogy legyen valakink, akin zsarnokoskodhatunk, és rendszerint azzal tesszük ezt, aki a legtöbbet törődik velünk.” Martin Andersen Nexö

– János és Pál napja. A János héber eredetű név, s mivel igen fennkölt jelentése van: Az Isten kegyelmes, valamennyi nagy ókori kultúrában népszerű volt, s a kereszténység is szívesen átvette, például 23 pápa viselte. A Pál ókori latin formájával eredetileg a kis termetű férfiakat jelölték, s hamar elterjedt. A magyarba is korán elkerült, már az Árpád-korban használatos volt, II. István alatt így hívták a kalocsai püspököt.

– A katolikus egyház ma emlékezik Chignini Szent Antelmusra. 1107-ben született, és másodszülött fiúként megszokásból szánta egyházi pályára az apja. Ő viszont nagyon is komolyan vette a szolgálatot, és a lavina által eltemetett chartreuse-i karthauzi kolostor újjáépítésével alapozta meg tekintélyét, majd a karthauzi rend főnöke lett. Tisztségéről később lemondott, egyszerű szerzetes lett, de tekintélye miatt folyton magas állásokra kapacitálták, s végül III. Sándor pápa Belley püspökévé tette. A karthauziak 1607-től tisztelik hivatalos szentként.

Ma: – Ma van a Kábítószerfogyasztás Elleni Küzdelem Nemzetközi Napja.
– Ma van Madagaszkár és Szomália nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 115 éve született PETER LORRE osztrák-amerikai színész, rendező. Magyar származású volt, eredetileg Löwenstein Lászlónak hívták. 1928-ban filmezett először, majd 1931-ben megkapta első főszerepét Fritz Lang “M. – Egy város keres egy gyilkost” című, immáron klasszikus filmjében. Ez a szerepe – amelynek során egy gyermekgyilkost alakított – szinte teljesen meghatározta későbbi pályafutását, számtalan bűnügyi és kalandfilmben szerepelt, ő alakította például Mr. Moto-t, a japán mesterdetektívet. Leghíresebb filmje A máltai sólyom, az Ördögi kör, a Selyemharisnya és a Casablanca.

– 195 éve született WILLIAM THOMSON angol matematikus. Egészen kiváló természettudós volt, tudományos eredményeiért még főnemesi rangot is kapott, és Lord Kelvin néven is beírta nevét a tudománytörténetbe. Ő dolgozta ki ugyanis az abszolút hőmérsékleti skálát, ezen mérik a róla elnevezett Kelvin-fokot. Egyébként az ő nevéhez fűződik a tükrös galvano-méter és a kvadráns-elektrométer megalkotása is, s munkássága során foglalkozott még termodinamikával, az elektromos rezgések és a hőelektromosság elméletével is, Joule-lal közösen pedig felfedezte a Joule-Thomson-hatást.

– 80 éve hunyt el FORD MADOX FORD angol író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 65 éve hunyt el MARTIN ANDERSEN NEXÖ dán író, elbeszélő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éve született BABOS GYULA zenész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves TOMMI MÄKINEN finn autóversenyző, négyszeres rali-világbajnok, 24-szeres világbajnoki futamgyőztes.

– 85 éves JOSEF SOMMER német színész, a Ki kém, ki nem kém, A kis szemtanú, Az ég is tévedhet, A Broadway vérszopói, a Kerge kacsák, a Bűvölet, a Shaft és A második legjobb dolog című film szereplője. Ma ünnepel még:

– PAMELA BELLWOOD (1951) amerikai színésznő, a hazai képernyőkre is elkerült Dinasztia című filmsorozatban Claudia alakítója.

– EPRES ATTILA (1963) színész, az egykori Szomszédok című teleregény közreműködője, a Cha-cha-cha, a Vérszerződés, a Szerencsés Dániel, a Szerelem második vérig, a Napló szerelmeimnek, a Citromdisznó és az Ábel a rengetegben című film szereplője.

– ARIANA GRANDE (1993) amerikai énekesnő, színésznő, egyebek mellett a Bang Bang, a Side To Side és a No Tears Left to Cry című dal előadója.

– PAOLO MALDINI (1968) olasz labdarúgó, a Milan volt szupersztárja, sokszoros olasz bajnok és háromszoros BEK-győztes, a válogatott volt kiválósága, világbajnoki ezüst- és bronzérmes.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.