225 éve hunyt el WENZEL ANTON KAUNITZ

Június 27-én 225 éve hunyt el WENZEL ANTON KAUNITZ osztrák politikus

Korának legtekintélyesebb államférfija volt,  közel hatvan éven át – hat uralkodó alatt – szolgálta az osztrák államot. Rendkívüli tehetsége révén hamar vezető szerephez jutott, s mint a Habsburg Birodalom államkancellárja pontosan fél évszázadon át irányította a külügyeket.

Befolyása egész Európában meghatározó volt, jellemző tekintélyére, hogy ő fogadta Frigyes porosz királyt, s nem fordítva, a rettegett porosz katonaállam uralkodója később így írt megbeszélésükről: “… meghökkentő tulajdonságai vannak, félbeszakítani őt, ha beszélt, igazi sértés volt.”  Jól látta Frigyes is, Kaunitznak számos különös szokása volt, amelyeket azonban kénytelen volt elviselni mindenki. Például súlyos hipochonder volt, a halál szót ki sem volt szabad ejteni a jelenlétében, az pedig, hogy meglátogasson egy beteget, teljesen ki volt zárva, még II. József császárhoz sem ment be, pedig az őt hívogatta halálos ágyán.

Annyira félt a betegségtől, hogy állandóan zárt ablakú szobában tartózkodott. Érdekes módon a korszak egyik legnagyobb uralkodója, Mária Terézia viszont a bezártságot nem bírta, s ezért nyitott ablakok mellett szeretett lenni. Ha ketten voltak egy szobában – ami bizony naponta előfordult – természetesen a fontosabb személy akarata érvényesült; s az ablakokat becsukták. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.