Mai évfordulóink – 2019. június 27.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. június 27., csütörtök

a Nap kél 4.49, nyugszik 20.45 – a Hold kél 1.40, nyugszik 14,48 órakor

mottó: “Egy óriástól nem várható el, hogy úgy viselkedjék, mint egy törpe.” Marton László

– László napja. Szláv eredetű név, régen Vladislav formában volt használatos, majd Ladiszló, s végül László lett belőle. Jelentése igencsak nemes: hatalom és dicsőség. Nem véletlen, hogy sok előkelő család szívesen keresztelte fiát e névre, s népszerűsége máig megmaradt. Ma Olga és Sámson nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent László ünnepe. Árpádházi királyunk 1077-től uralkodott, és múlhatatlan érdeme, hogy megerősítette az ország függetlenségét és önálló államiságát. A legendák szerint egyáltalán nem fűtötte hatalmi vágy, szeme előtt mindig Isten dicsőségének szolgálata lebegett, tulajdonképpen még király sem akart lenni, pusztán engedelmeskedett népe kívánságának. Nála buzgóbb pártfogója nem volt a katolikus egyháznak hazánkban, de istenfélő jelleme mellett rendelkezett a nagy királyok valamennyi földi jó tulajdonságával is. III. Béla avatta szentté 1192-ben.

Ma: – Ma van Magyarországon a Határőrök Napja, amelyet pár éves hagyomány szerint Szent László király napján tartanak.
– Ma van a Magyarországi Lengyelek Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 30 éve szűnt meg Magyarország nyugati határán a VASFÜGGÖNY. Bár a drótakadály megszüntetése már május 2-án megkezdődött, június 27-én ünnepélyes vágta át a drótokat Horn Gyula akkori magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter. * * *

– 225 éve hunyt el WENZEL ANTON KAUNITZ osztrák politikus. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 445 éve hunyt el GIORGIO VASARI festő és művészettörténész. Festett arcképeket, freskókat, amelyeken a manierizmus hatása figyelhető meg, de fontosabb építészetei tevékenysége: nevéhez fűződik a római Villa Giulia, a firenzei Palazzo Vecchio belsejének átalakítása és a firenzei Uffizi palota építése. “A legkiválóbb olasz építészek, festők és szobrászok élete” című műve az olasz művészet történetének legfontosabb forrása.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves GULYÁS GYULA filmrendező. Művészettörténészként kezdte pályafutását, majd testvérével, Gulyás Jánossal amatőrfilmekkel mutatkozott be. Filmszociográfiáik és portréfilmjeik szép sikert arattak, a leghíresebb közülük a Pofonok völgye, a Törvénysértés nélkül, a Málenkij robot és a Széki lassú. S bár az általa művelt műfaj a filmművészet mostohagyermeke, a kitüntetések sem kerülték el, 1988-ban például megkapta a Magyar Filmszemle fődíját.

– 60 éves JANUSZ KAMINSKI lengyel operatőr, Steven Spielberg állandó munkatársa, kétszeres Oscar-díjas, a Schindler listája, a Ryan közlegény megmentése, valamint a Szkafander és pillangó című film operatőre.

– 60 éves KHADJA NIN burundi énekesnő, egykori fotómodell, a nálunk is megjelent Sambolera című lemez előadója. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 50 éves VIKTOR PETRENKO ukrán műkorcsolyázó, az albertville-i olimpián a férfi egyéni aranyérmese. Ma ünnepel még:

– ISABELLE ADJANI (1955) francia színésznő, a Metró, a Gengszterek sofőrje, a Jövőre, ha minden jól megy, a Ne vegyél el, drágám!, a Gyilkos nyár, a Kvartett, A lakó, A szem, az Antonieta, a Nosferatu, a Margot hercegnő, Az ördög háromszöge, valamint a Monsieur Ibrahim és a Korán virágai című film szereplője.

– JULIA DUFFY (1951) amerikai színésznő, a Fűnyíró és Halloween, avagy tudom, kit vágtál tavaly lábon, a Bébifrász és a Kegyetlen bánásmód című film szereplője.

– TOBEY MAGUIRE (1975) amerikai színész, A remény városa, az Agyament Harry, a Félelem és reszketés Las Vegasban és az Árvák hercege című film közreműködője, a Pókember című film címszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.