Mai évfordulóink – 2019. július 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. július 30., kedd

a Nap kél 5.19, nyugszik 20.21 – a Hold kél 3.04, nyugszik 19.14 órakor

mottó: “Az éhes ember hajlamos a rosszindulatra.” Fenákel Judit

– Judit és Xénia napja. A Judit héber eredetű, és a névvel az ókorban a judeai nőket illették. A bibliai kortól fogva népszerű minden nyelvterületen, így természetesen nálunk is, már Géza vezérünk lánya is viselte. A Xénia görög név, jelentése: vendég.

– Ma van Aranyszavú Szent Péter ünnepe. Az V. században élt, Ravenna püspöke volt, emellett jeles egyháztanító, aki gyújtó hatású szentbeszédeivel nagy tekintélyt szerzett, ezért kapta Khrüszologosz, azaz Aranyszavú melléknevét – nem tévesztendő össze Aranyszájú Szent Jánossal. Péternek mintegy 180 beszéde maradt fenn, s főként tömör és közérthető stílusa miatt becsülték. A szónoklást nem öncélnak tekintette, azt szerette volna, ha az egyszerű emberek is megértik mondanivalóját. 450 körül hunyt el, 1729-ben vették fel az egyháztanítók sorába, és ünnepét is akkor iktatták be a római naptárba.

Ma: – Ma van Vanuatu nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 130 éve indult meg az első VILLAMOS Budapesten. Az első “tuja” az Egyetem tér és a Köztemető között közlekedett. * * *

– 105 éve született LORD KILLANIN ír sportvezető. Michael Morris maga is sportolt majd különböző sportszövetségekben tevékenykedett. Volt a Daily Express és a Daily Mail újságírója, haditudósítóként a japán-kínai háborúban is járt, s 1950-től az üzleti életben is sikereket ért el. 1950-72 között az Ír Olimpiai Bizottság tagja, illetve elnöke volt, 1968-72 között pedig a NOB alelnökeként, 1972-80 között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökeként tevékenykedett.

– 220 éve született a Nógrád vármegyei Ábelfalván PETÉNYI SALAMON JÁNOS zoológus, akadémikus. Ő volt a magyar madártan – ornitológia – megalapozója, egyébként pedig a Magyar Nemzeti Múzeum állatkonzervátora, s ő rendezte a múzeum madártani gyűjteményét. Kiváló halkutatóként is ismerték, 49 fajt és három alfajt határozott meg, egy márnafajt róla neveztek el. Elkészítette a magyarországi fosszilis állatok maradványainak jegyzékét, s előkészítette a magyar fauna gerinces állatainak kézikönyvét is, amelynek szerkesztésében a halál akadályozta meg. Az állatvédelem első magyar hirdetőjeként is megbecsülést szerzett. Rendszeresen levelezett Alfred Brehm német zoológussal. Gazdag magángyűjteményét a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta.

– 25 éve hunyt el GUNDA BÉLA néprajztudós, akadémikus. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem professzora volt, éppen hatvanöt esztendővel ezelőtt, 1949-ben ő szervezte meg, majd évtizedekig vezette a debreceni egyetem Néprajzi Intézetét. Egyébként az ősfoglalkozásoknak, a népi építkezésnek, Közép-Kelet-Európa népei néprajzi összehasonlító vizsgálatának és a néprajz elméleti kérdéseinek volt nagy tekintélyű szakértője, aki 1978-ban Herder-díjat is kapott.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves JÜRGEN KLINSMANN német labdarúgó. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 80 éves PETER BOGDANOVICH amerikai filmrendező, Az utolsó mozielőadás, a Papírhold, a Mi van, doki?, a Maszk, a Pénzeszsák és a Változó idők című film készítője. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 60 éves PETRA FELKE német gerelyhajítónő, világcsúcstartó, a szöuli olimpia bajnoka.

– 55 éves VIVICA A. FOX amerikai színésznő, A függetlenség napja, A mama főztje, a Batman és Robin, a Fejcserés támadás és a Békés családi tűzfészek című film szereplője, a Kill Bill című Tarantino-filmben Vernita Green, azaz Kobra alakítója.

– 65 éves KEN OLIN amerikai színész, a Gyilkosság Bostonban, a Gyilkosság rendelésre, Az ügyvéd ördöge és Az evolúció gyermeke című film főszereplője, a Falcon Crest című sorozatban Christopher alakítója.

– 45 éves HILARY SWANK amerikai színésznő, a Hollywoodi hétköznapok, a Rossz álmok, A királyné nyakéke, A mag és az Álmatlanság című film szereplője, a Beverly Hills 90210 című filmsorozatban Carly Reynolds alakítója, A fiúk nem sírnak és a Millió dolláros bébi című filmben nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díj kitüntetettje. (Részletesebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– JEAN RENO (1948) francia színész, A nagy kékség, a Nikita, a Leon, a profi, a Mission: Impossible, a Jöttünk, láttunk, visszamennénk, a Ronin, a Reszkess, Amerika!, a Félix és Rose, a Nagy zűr Korzikán és A Da Vinci-kód című film szereplője.

– ARNOLD SCHWARZENEGGER (1947) amerikai színész, tizenháromszoros testépítő világbajnok, egykori Mr. Universe, számos kasszasikerű film, például A halálosztó, a Kommandó, a Conan, a barbár, A vörös zsaru, az Ikrek, Az emlékmás, az Ovizsaru, Az utolsó akcióhős és a Junior főszereplője, politikus, Kalifornia volt kormányzója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.