Mai évfordulóink – 2019. szeptember 12.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. szeptember 12., csütörtök

a Nap kél 6.17, nyugszik 19.03 – a Hold kél 18.48, nyugszik 4.06 órakor

mottó: “Herceggé bárkit tehetek, de művészt csak Isten tud teremteni”. I. Ferenc francia király

– Mária napja. Héber eredetű, s olyan régi, hogy pontos jelentését sem ismerjük. Ennek ellenére minden nyelvben a legelterjedtebb női nevek egyike. Ma Ibolya, Irma és Tóbiás nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Szent Kornélra emlékezünk, akinek története benne van a Bibliában. Az Apostolok Cselekedeteinek 10. fejezete azt írja, hogy Kornél, aki századosként szolgált a római hadseregben látszólag pogányként élt, valójában azonban úgy, mint egy istenfélő keresztény. Ezért Isten kiválasztotta arra, hogy az elsők között nyerje el a Szentlelket. Leküldte hozzá angyalát, elvezette hozzá Simon Péter apostolt, aki a házába érve az ő példáján ismerte fel, hogy Isten mindenkinek, a pogányoknak is Istene. Az egybegyültekre aztán leszállt a Szentlélek, majd Kornél a családjával együtt megkeresztelkedett, s attól fogva ő is hirdette Krisztus tanítását.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 125 éve született ALEKSZANDR DOVZSENKO ukrán filmrendező. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 525 éve született I. FERENC francia király. 1515-ben lépett trónra, s uralkodását rögtön háborúskodással kezdte, megszerezte Milánót. Szeretett a csatatereken küzdeni, sokszor személyesen vezette hadait, s szinte állandóan hadban állt. Tehetséges katona és ügyes politikus volt, s ennek mi magyarok is kárát láttuk. Ferenc ugyanis szövetséget kötött a törökökkel, akik ezen felbátorodva szállták meg a Szerémséget. Még szerencse, hogy V. Károly császár ezt már nem tűrte, s francia földön vonult ellene, kierőszakolva ezzel a nizzai békét. Ezzel együtt Ferenc kiváló uralkodó volt, felvilágosult szellem, a kultúra és a tudomány őszinte támogatója. Fényes udvarában híres tudósok és művészek alkottak, egy időben az ő támogatását élvezte Leonardo da Vinci és Andrea del Sarto is.

– 75 éve született BARRY WHITE amerikai énekes. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 255 éve hunyt el JEAN-PHILIPPE RAMEAU francia zeneszerző. Fiatalon az akkori Párizs legvagyonosabb embere vette pártfogásába, így a kezdő zeneszerző azt is megengedhette magának, hogy sokáig sikertelen darabokat alkosson. No persze művei nem azért voltak sikertelenek, mert Rameau nem tudott komponálni, hanem azért, mert a francia opera megújítására törekedett, és ez sokaknak nem tetszett. Közhely, de a tehetség előbb-utóbb utat tör magának, így történt ez Rameau megítélése tekintetében is, lassan elfogadtatta a közvéleménnyel az új stílust, és élete utolsó éveit már udvari komponistaként, általános elismertség közepette élte le.

– 5 éve hunyt el SZTANKAY ISTVÁN színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves IRINA RODNYINA orosz műkorcsolyázónő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves GYULAY ZSOLT kajakozó, hatszoros világbajnok, kétszeres olimpiai aranyérmes, a népszerű Gyuzsó. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 45 éves PARTI NÓRA színésznő, a Meseautó, a Nyócker, az Üvegtigris 2., az Egy bolond százat csinál és a Fekete leves című film szereplője. Ma ünnepel még:

– LINDA GRAY (1940) amerikai színésznő, a Dallas című filmsorozatban Samantha alakítója.

– JENNIFER HUDSON (1981) amerikai énekesnő, színésznő, az Americal Idol című tehetségkutató show egyik felfedezettje, a Dreamgirls című filmben nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplőnek járó 2006-os Oscar-díj kitüntetettje.

– MALU MADER (1966) brazil színésznő, a Topmodel című film főszereplője, azaz Dudá alakítója.

– JOE PANTOLIANO (1951) amerikai színész, a Maffiózók című filmsorozatban Ralph Cifaretto alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.