60 éves MORTEN HARKET

Szeptember 14-én 60 éves MORTEN HARKET norvég popzenész, az  A-ha együttes énekese

A magas hangú norvég fiatalember szülővárosában Queen-ihletésű szerelmes dalokkal kezdte pályafutását egy Soldier Blue névre hallgató együttesben. 1982-ben Pal Waaktar és Mags Furuholmen megpróbálták rábeszélni, hogy menjen velük Londonba, de Morten nemet mondott. Talán igaza volt, mert a páros fél év múlva lógó orral és üres kézzel tért vissza. Morten azonban nem nevette ki őket, sőt, immár engedett rábeszélésüknek, és csatlakozott az időközben A-ha névre keresztelt együtteshez. Újabb fél év telt el próbákkal, majd megint London bevételére indultak, ezúttal viszont sikerrel. A Warner Bros. szerződtette őket, s már első albumuk hatalmas siker lett, az arról kimásolt Take On Me pedig a nyár slágere. A dalhoz videoklip is készült, amelyet sokan máig a legsikerültebbek egyikének tartanak. Az A-ha azonban egynyári csoda lett, következő albumaik meg sem közelítették az elsőt – ugyanakkor koncertjeik, főleg Latin-Amerikában még sokáig hatalmas tömegeket vonzottak. Az együttes kétszer is abbahagyta, utoljára 2015-ben kezdték újra, a közbeeső időt pedig Morten jórészt a magánéletbe visszavonultan töltötte, bár csinált két szólóalbumot, idejét jórészt színésznő feleségének és három gyerekének szentelte. 1998-ban vált el, azóta két anyától még két gyereke született. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.