50 éves WYCLEF JEAN

Október 17-én 50 éves WYCLEF JEAN amerikai rapper

A haiti születésű énekes és producer a Fugees együttes tagjaként lett pillanatok alatt világsztár. Jean családjával együtt kiskorában menekült a hazai nyomor elől Dél-Floridába, majd New Yorkba. Brooklynban nőtt fel, ahol ideje java részében unokatestvére, Pras társaságában kolbászolt. Később összeakadtak Lauryn Hill-lel, és már össze is állt a Fugees.

A csapat második albuma, a The Score hozta meg az áttörést, rajta több feldolgozással, köztük a Roberta Flack után velük is kirobbanó sikert aratott  Killing Me Softly című dallal. Jean volt a csapat tagjai közül az első, aki szólókarriert kezdett, remek albumot adott ki The Preacher’s Son címmel, a Welcome To Haiti – Creole 101 pedig talán a legjobb korongja. Jean igen sikeres előadóként és producerként is, ő fedezte fel ugyebár Lauryn Hillt is, akivel viszont újabban iszonyatos fasírtban van. Bár ezt ő nem így érzi: egyszer oda nyilatkozott, hogy Hill még a Fugees-es korszakban elcsábította őt, s az azóta férjezett és többszörös anya énekesnő csak azért perlekedik vele, mert a szíve mélyén még mindig őt szereti.

A bátorságáért lehet is szeretni, mert például gyakran látogat haza Haitire, ahol, hogy ne bosszantsa egykori honfitársait, biztonsági emberek nélkül közlekedik, és a gettóban sem esett baja soha. Az azért jellemző, hogy az újabban színészként is próbálkozó zenész a Harmadik műszak című sorozat több epizódjában egy gengsztert alakított – rossz nyelvek szerint igencsak élethűen hozva a figurát…

Pedig valójában érző szívű ember, alapítványokat pénzel, jótékonysági fellépéseket vállal, és a magánéletben is bizonyságát adta, amikor a feleségével örökbe fogadtak egy haiti árva kislányt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok and tagged , , , , . Bookmark the permalink.