Mai évfordulóink – 2019. november 6.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. november 6., szerda

a Nap kél 6.35, nyugszik 16.20 – a Hold kél 14.22, nyugszik – órakor

mottó: “Senkit sem lehet akarata vagy ízlése ellen boldogítani.” Germanus Gyula

– Lénárd napja. A német eredetű név az jelzi, hogy viselője erős, akár az oroszlán. Ezen jelentés különösen eredeti germán alakjában érhető tetten, a Leonhardból könnyen kitetszik a leon és a hard. Ma Énok nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Noblati Szent Lénárd emléknapja, aki a középkor egyik leg-népszerűbb szentje volt Franciaországban. Noblat-ban ő alapította a későbbi apátságot, s életében sok csodát tett. A VI. században élt, nemesi család sarja volt, a keresztapja maga a király, aki püspökséget ajánlott neki, de ő visszautasította, és inkább szerzetes lett. De még a kolostori életet is túl nyüzsgőnek találta, ezért Limoges mellett az erdőben eszkábált össze magának egy kis kunyhót, és ott élt. Egyszer az arra vadászó király feleségére éppen ott jött rá szülés, mire Lénárd odasietett, és a gyermek csodás könnyedséggel jött világra. Ő a szülőnők védőszentje.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 205 éve született GANZ ÁBRAHÁM gyáriparos. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 135 éve született Budapesten GERMANUS GYULA orientalista. Az arab kultúra nemzetközi tekintélyű tudósa volt, ő vezette az ELTE arab tanszékét, de tanított Indiában is, sőt, elzarándokolt Mekkába, és volt arab neve is; al-Hadzs Abdul Karim. Tudományos munkáin kívül sok népszerű könyvet is írt, melyek közül az Allah Akbar és A félhold fakó fényében nagy sikert aratott. Halálának is kerek évfordulója van; 1979. november 7-én, azaz holnap 40 éve hunyt el. (Könyvajánlóval lásd külön posztban is!)

– 540 éve született ŐRÜLT JOHANNA kasztíliai és aragón királynő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 525 éve született NAGY SZULEJMÁN török szultán. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 30 éve hunyt el MAKAY MARGIT színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves MINCZA-NÉBALD ILDIKÓ vívónő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 65 éves KILYÉN ILKA erdélyi színésznő, előadóművésznő, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művésze. Ma ünnepel még:

– CSŰRÖS KAROLA (1936) színésznő, az egykori Szomszédok című teleregényben Etus, az Életképek című sorozatban pedig Karolina alakítója.

– ETHAN HAWKE (1970) amerikai színész, az Űrrandevú, a Holt költők társasága, A Newton fiúk, a Fehér agyar, az Életben maradtak, a Szép remények, a Visszajátszás, a Kiképzés, a Mielőtt lemegy a Nap és az Életeken át című film szereplője.

– THANDIE NEWTON (1972) amerikai színésznő, az Egy lövés a fejbe, öt a testbe, Az utolsó belövés és a Mission: Impossible második részének szereplője.

– REBECCA ROMIJN (1972) holland származású amerikai modell, színésznő, a Rollerball, az Egy férfi naplója és az Alibi – Ha hiszed, ha nem, valamint az X-Men-filmek szereplője, az Ugly Betty című filmsorozatban Alexis alakítója.

– KELLY RUTHERFORD (1968) amerikai színésznő, A zűr bajjal jár, a Végzetes hajsza és a Sikoly 3. című film szereplője, a Melrose Place című filmsorozatban Megan alakítója.

– TOLCSVAY BÉLA (1946) beatzenész, a Tolcsvay zenekar oszlopos tagja.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.