Mai évfordulóink – 2019. november 11.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. november 11., hétfő

a Nap kél 6.42, nyugszik 16.13 – a Hold kél 16.07, nyugszik 5.06 órakor

mottó: “A hamis hit hamis istent teremt magának.” Luther

– Márton napja. A latin eredetű név jelentése: Mars istenhez hasonló. Ma Atád, Nimród és Tódor nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Az egyház ma Tours-i Szent Mártonra emlékezik. A szigorú szerzetesi életet élő férfiú az egykori Sabariában, a mai Szombathelyen született, s számos csodás cselekedet fűződik a nevéhez, még halottakat is feltámasztott. Ő Franciaország, valamint a koldusok és a katonák védőszentje.

– A népi kalendárium egyik legismertebb bejegyzése Márton napja. Egész sor előírás kötődik e naphoz; ilyenkor például szinte kötelező libát enni, a pásztorok ilyenkor kapták kézhez fizetségüket, a “mártongarast”, s a borosgazdák e napon töltötték az új bort először pohárba. A libapecsenyéből különben illett a helyi papnak is küldeni, de a ravasz hívek persze a legsoványabb részeket csomagolták oda, a “püspökfalatját”.

Ma: – Ma van Angola és Lengyelország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 105 éve született HOWARD FAST amerikai író. Több mint nyolcvan nyelvre fordították le könyveit, úgyhogy bátran lehet világsikerű írónak nevezni. Híres könyve Az utolsó határ, az Amerikai legenda és A szabadság útja is, messze legolvasottabb regénye azonban a Spartacus, amely meghódította a világot, és filmeken is feldolgozták. Legjobb könyvei természetesen olvashatók magyarul is.

– 100 éve született Budapesten KÖPECZI BÓCZ ISTVÁN díszlet- és jelmeztervező. Több színházban is dolgozott, s főként a klasszikus drámákhoz – Shakespeare és Moliére műveihez – készített színpadtervei voltak jelentősek. Dolgozott a filmgyárnak és a televíziónak, s könyvillusztrálással is foglalkozott. Sok szakcikk írt.

– 135 éve hunyt el ALFRED BREHM német természettudós. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves LEONARDO DICAPRIO amerikai színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves CALISTA FLOCKHART görög származású amerikai színésznő, a Kvíz-show, a Madárfészek, a Szentivánéji álom és Az élet maga című film szereplője, az Ally McBeal című filmsorozat főhősnője. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 45 éves VÁRKONYI ANDREA bemondónő, a TV2 hírolvasója. (Bővebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– KULKA JÁNOS (1958) színész, az egykori Szomszédok című teleregény népszerű Mágenheim doktora.

– DEMI MOORE (1962) amerikai színésznő, az Egy becsületbeli ügy, az Eszelős szívatás, a Sztriptíz, a Tisztességtelen ajánlat, A skarlát betű, a G.I. Jane, az Agyament Harry és a Charlie angyalai: Teljes gázzal című film főszereplője.

– PALYA BEA (1976) énekesnő, főként magyar, cigány, bolgár és indiai népzenei alapokon nyugvó dalok előadója, a Ribizliálom című önéletrajzi könyv szerzője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.