Mai évfordulóink – 2019. november 25.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. november 25., hétfő

a Nap kél 7.02, nyugszik 15.59 – a Hold kél 5.11, nyugszik 15.37 órakor

mottó: “Ha Katalin kopog, a karácsony locsog.” népi mondás

– Katalin napja. Nagyon régi név, egyiptomi eredetű, s attól fogva minden kultúrában használatos volt, így görög és római közvetítéssel került a magyarba. IV. Béla királyunk lányát már így hívták. A név jelentése egyébként korona és tiszta. Ma Alán, Ányos és Mózes nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Alexandriai Szent Katalin ünnepe, s a népszokás szerint ilyenkor gyümölcsfa ágakat kell vízbe állítani, amelyek azután Újévre kizöldülnek. A Katalin naphoz egyébként férj-jósló praktikák is kapcsolódtak, ha például a vízbe tett ág tényleg kizöldült, közeli férjhezmenésben bízhatott a lány. A hagyomány szerint a nők e napon nem dolgoztak; nem sütöttek kenyeret, sőt a malmokat is leállították.

Ma: – Ma van a Magyar Labdarúgás Napja.
– Ma van Bosznia-Hercegovina és Suriname nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 105 éve született JOE DiMAGGIO amerikai baseball-játékos. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 90 éve született Tordán GROSS ARNOLD festő, grafikus. Grafikái, rézkarcai az egész világot bejárták, nagysikerű kiállítása volt szerte Európában, valamint az Egyesült Államokban és Japánban. Festményei is értékes – bár talán kevéssé ismert – alkotások, nagyméretű képeivel két budapesti szállodában – az Intercontinentalban és a Buda Pentában – is találkozhatunk. Legszebb grafikai művei külön kötetekben is megjelentek, melyek közül a legsikerültebb a Gross Arnold emlékkönyve, amely 1985-ben látott napvilágot. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas művész 2015-ben hunyt el.

– 115 éve született Budapesten NÁDASDY KÁLMÁN rendező. Az Operaház igazgatója, a Színház- és Filmművészeti Főiskola rektora, a Magyar Színházművészeti Szövetség elnöke volt, s a legjelesebb magyar színházi rendezők egyike. Az operajátszás terén különösen kiemelkedő a tevékenysége, ő honosította meg a műfaj realista játékstílusát hazánkban. Rendezéseivel a milánói Scalában és a bécsi Staatsoperben is sikert aratott. A filmművészetben is nyomot munkássága; az ő műve az első teljes egészében színes magyar film, a Ludas Matyi.

– 60 éve hunyt el GÉRARD PHILIPE francia színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves PATRICIA KELLY ír énekesnő. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– CHRISTINA APPLEGATE (1971) amerikai színésznő, a nálunk is népszerű Egy rém rendes család című filmsorozatban Kelly alakítója, az Édes kis semmiség című film főszereplője.

– JOHNNY REP (1951) holland labdarúgó, kétszeres BEK- és Szuper Kupa-győztes, világbajnoki ezüstérmes, az Ajax Amszterdam volt szupersztárja.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.