Mai évfordulóink – 2020. április 15.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. április 15., szerda

a Nap kél 5.55, nyugszik 19.34 – a Hold kél 2.56, nyugszik 11.36 órakor

mottó: “Minden neurózisnak az a sajátossága, hogy természetesnek tünteti föl magát.” Jean-Paul Sartre

– Anasztázia és Tas napja. Az Anasztázia latin eredetű név, s az Anastasiusból lett Anasztáz női párja. A Tas török eredetű régi magyar név, jelentése: kő. Így hívták Árpád fejedelem unokáját.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 30 éve hunyt el GRETA GARBO svéd színésznő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 155 éve hunyt el ABRAHAM LINCOLN amerikai elnök. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves PEDRO DELGADO spanyol profi kerékpáros. Éppen harmincöt éve, 1985-ben nyerte első nagy versenyét, majd azt követően pontosan 35-ször győzött nemzetközi derbin. Kétszer nyert a spanyol körversenyen, a Vueltán, 1988-ban pedig ő lett a Tour de France győztese. Hazája egyik legnépszerűbb sportolója, kedves közvetlensége miatt jobban szeretik még a nagy Miguel Indurainnál is, mindenki csak Péricónak hívja.

– 60 éves FÜLÖP belga király, 2013 óta hazája uralkodója.

– 55 éves LINDA PERRY amerikai rockzenész, a 4 Non Blondes együttes énekesnője. A csapat slágere a What’s Up? volt, se előtte, se utána nem csináltak semmi említésre méltót, Linda később Pink közelében tűnt fel menedzseri és dalszerzői minőségben, mert a zenéhez azért ért. És hogy tényleg nem szőke, azt régi anyaszült meztelen képein is láthatjuk. (Zenei illusztrációval lásd külön posztban is!)

– 30 éves EMMA WATSON brit színésznő, a Harry Potter-filmekben Hermione Granger alakítója. (Bővebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– BODROGI GYULA (1934) színész, a Hattyúdal, az Egy szerelem három éjszakája, a Szépek és bolondok, a Kihajolni veszélyes, a Mese habbal és a Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakája című film főszereplője, a Vidám Színpad volt igazgatója.

– CLAUDIA CARDINALE (1938) olasz színésznő, egykori szépségkirálynő, a 8 és fél, a Mint a bagoly nappal, a Goodbye és ámen, valamint a Volt egyszer egy Vadnyugat című film főszereplője.

– SAMANTHA FOX (1966) angol popénekesnő, a Love House és az I Wanna Be With You című dal előadója, egykori kebelcsoda.

– GYARMATI ANDREA (1954) úszónő, az 1970-es Európa-bajnokságon a 200 hát és a 100 pillangó aranyérmese, a 100 méteres pillangóúszás egykori világcsúcstartója, háromszor is az Év sportolónője, gyermekorvos.

– EMMA THOMPSON (1959) Oscar-díjas angol színésznő, a Napok romjai, az Értelem és érzelem, a Sok hűhó semmiért, az Apám nevében, A festőnő szerelmei, A kincses bolygó és az Igazából szerelem című film főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.