110 éve hunyt el MIKSZÁTH KÁLMÁN

Május 28-án 110 éve hunyt el MIKSZÁTH KÁLMÁN író

Szinte általános vélemény szerint a magyar irodalom legnagyobb regényírója volt, ezért meglepő kissé, hogy valójában költő akart lenni. Talán mert fiatalon lírai alkat volt, megszöktette például hivatali főnöke leányát, s bár feleségül vette a menyecskét, apósa nem bocsátott meg neki. Kivált, hogy kezdetben olyan nagy nyomorban éltek, hogy a fiatalasszony súlyos beteg lett, így Mikszáth végül elvált rajongva szeretett hitvesétől, és hazaküldte az asszonyt jómódú szüleihez.

Bánatában írni kezdett, s mivel rettentő tempót diktált, harmincöt éves korában már népszerű irodalmár volt. Pestre költözött, tekintélyes bajuszt növesztett, pocakot eresztett, politizálni és pipázni kezdett, bekerült a parlamentbe, s lassanként majdhogynem ő lett a haza bölcse. Nagysikerű könyvek sorát írta, A Noszty fiú esete Tóth Marival, a Szent Péter esernyője, A fekete város, a Különös házasság már megjelenésükkor szép sikert arattak, mára pedig klasszikus értékű alkotássá váltak.

Apropó különös házasság; az ővé is elég különös volt, mint egy valódi Mikszáth-regény. Az évekig nyomorgó, de eltökélt poéta ugyanis miután tekintélyt, hírnevet és pénzt szerzett, kipödörte a bajuszát, nagyot szívott a pipájából, és egy szép napon beállított egykori apósának házába, s ismét megkérte volt felesége kezét. S a korábban oly szőrösszívű apa immár boldogan adta lányát az írófejedelemmé lett szklabonyai parasztgyerekhez. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza kiemelten a Mikszáth és Mauks Ilona kapcsolatáról szóló Titkos házasság című könyvet kínálja antikvár példányban. 

Kínálja továbbá a Beszterce ostroma című könyv képregény változatát és A király ruhái című mesekönyvet kínálja 25% kedvezménnyel. Valamint a Kisértet Lublón / A szelistyei asszonyok című könyvet és Praznovszky Mihály kismonográfiáját antikvár példányban.

Az alanti képeken látható könyvek, illetve hangoskönyvek pedig szintén 25% árkedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.