70 éve hunyt el JÓZSEF JOLÁN

Június 25-én 70 éve hunyt el JÓZSEF JOLÁN, József Attila nővére

Az idén József Attila év van, a csodálatos költő születésének 115. évfordulója, így különösen érdekes, hogy “az édes mostoha” halálának is évfordulója van az idén. József Jolán volt a legidősebb testvér, később nagyhírű költővé lett öccsén kívül volt egy húga is, és a három gyerek rettentő nyomorúságban nőtt fel, még szappant is alig láttak, s Jolán már felnőtt nő volt, amikor megvette a család első fogkeféjét, természetesen egyet négyüknek.

Némi szerencse a szerencsétlenségben, hogy akkor már második házasságában élt – ezúttal egy fiatal ügyvéd felesége volt -, amikor meghalt az édesanyjuk, így az árván maradt Etust és Attilát ők nevelhették, gyámjuk maga az ügyvéd lett. Aki polgári családból származott, de saját anyja is kitagadta, amikor egy mosónő lányát vette feleségül. S bár a Mama halálakor Jolán férje nagyon eltökélt volt a kis árvák felnevelésében, hamar kiderült, zavarja, hogy együtt kell élniük. Szegény Jolán kezdetben sokat szenvedett ettől, de később úgy-ahogy rendeződtek a dolgok, idővel férje is megbékélt a helyzettel, és sokat segített a gyerekeknek.

S persze Jolánnak is, aki valódi “dáma” lett mellette, kádban fürdött, benti vécére járt, sőt, bejárónője is lett. Szeretteit azonban sosem feledte, s annak ellenére, hogy négy sikertelen házassága nagyon megviselte, József Attila halála után sokat tett a költő hagyatékának megőrzéséért, akinek életét is jórészt az ő írásaiból, A város peremén és a József Attila élete című könyveiből ismerjük. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.