185 éve született HERMAN OTTÓ

Június 26-án 185 éve született a Zólyom vármegyei Breznóbányán HERMAN OTTÓ természettudós

Igazi polihisztor volt, egyaránt jártas a néprajzban, az őstörténetben, a biológiában, a zoológiában, a nyelvészetben és a régészetben, s parlamenti képviselőként is tevékenykedett. Egy időben fényképész műterme volt, ezen vállalkozását azonban élete legnagyobb kudarcaként kellett elkönyvelnie. Társaival még perbe is keveredett, miáltal úgy megutálta még a fényképet is, hogy sokáig könyveit sem engedte képekkel illusztrálni.

Számos “leg” fűződik a nevéhez; ő volt például a legelső magyar ősrégész, ő indította meg a hazai ősemberkutatásokat. Talán madártani kutatásai révén a legismertebb, hiszen ő alapította a Magyar Ornitológiai Központot. Az talán kevésbé köztudott, hogy ő foglalta össze remek könyvében a hazai pókfaunát. Kiváló stílusban írt, nagy tárgyi tudását élvezetesen adta elő, híres könyve A madarak hasznáról és káráról, valamint A magyar halászat könyve. Az általa létrehozott Madártani Intézet ma is működik. Céljául Herman a madártan művelésén kívül a természetvédelem felkarolását szabta, így e területen az egyik első magyar hivatalos szervezetnek tekinthető. Az intézet tevékenysége igen fontos a természetvédelem terén, a madárvédelem gyakorlatában, valamint a nemzetközi természetvédelmi egyezmények Magyarországra háruló feladatainak végrehajtásában.

Különben nem volt olyan békés természetjáró, mint gondolhatnánk, évekig csatázott a különböző harctereken, részt vett például a lengyel felkelésben, egyszer még a kalapját is keresztüllőtték. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Varga Domokos életrajzi könyvét kínálja, antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.