1590 éve hunyt el SZENT ÁGOSTON

Augusztus 28-án 1590 éve hunyt el SZENT ÁGOSTON püspök

A korai kereszténység legnagyobb gondolkodója volt, remekművek sorát alkotta, és méltán avatták szentté. Pedig csak 33 évesen keresztelkedett meg, és addig nemhogy keresztényi életet nem élt, de súlyos bűnök terhelték a lelkét. Megtérése után ő is őszintén vallott fiatalkori tévelygéseiről, később pedig a keresztény történetírás sem hallgatta el erkölcstelen múltját. “A Kegyelem csodája annál természetfölöttibbnek tűnik fel, minél bűzhödtebb volt az a gödör, amelyből kiszabadította…” – írta egy katolikus teológus róla, s bizony hősünk esetében nagy-nagy csodára volt szükség, hogy a bűnök mélységes mély gödréből kihúzza.

De a lényeg az, hogy végül sikerült szakítania bűnös életével, s amilyen lelkesen habzsolta korábban az élet örömeit, oly buzgón törekedett később a keresztényi erények megtartására. Megtérését követően hamar óriási tekintélyt szerzett, még hippói püspökké is kinevezték. Az egyház természetesen főként teológiai munkásságát becsüli – ma is ő a teológusok védőszentje -, Vallomások című remekműve azonban általános érdeklődésre is érdemes. A könyv személyes hangú, valódi vallomás, amely nem csak elgondolkodtató olvasmány, de egyben élvezetes szépirodalmi alkotás is.

Gondolatai ma is érdemesek a megfontolásra, ő mondta például, hogy “Isten nem parancsol lehetetlent, hanem amidőn parancsol, buzdít megtenni azt, amit tudsz, és kérni azt, amit nem tudsz”. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.