Mai évfordulóink – 2020. augusztus 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. augusztus 29., szombat

a Nap kél 5.59, nyugszik 19.30 – a Hold kél 17.56, nyugszik 1.28 órakor

mottó: “Ahol kevélység vagyon, ott lesz gyalázat is.” Talmud

– Beatrix és Erna napja. A Beatrix latin név, jelentése: boldogsághozó, és Szűz Mária egyik állandó mellékneveként is ismert. Az Erna a női Ernő, és még a németben kettévált, amikor a férfi Ernst női párjául az Ernesztát csatolták. Ma Kamilla és Sebő nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyházban ma emlékeznek Keresztelő Szent János fejvételére. A történet közismert, kedvelt témája volt a művészeteknek. Keresztelő Jánosnak azért kellett meghalnia, mert ellenezte Heródes király házasságát testvére feleségével, Heródiással. Jézus megkeresztelőjét Heródes születésnapján gyilkolták meg: a lakomán táncoló Salomé, Heródiás lánya úgy elbűvölte a királyt, hogy felkínálta neki, kérhet tőle bármit. A lány pedig bosszúszomjas anyja óhajának eleget téve a Heródiás házasságát ellenző János fejét kérte, egy tálcán. De János boldogan halt meg, tudatta is gyilkosaival: közel van már a Megváltás napja.

Ma: – Ma van Szlovákia állami ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 105 éve született INGRID BERGMAN svéd színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 45 éve hunyt el SCHAÁR ERZSÉBET szobrászművésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves NÉMETH GÁBOR rockzenész. A kiváló dobos leghíresebb zenekara a Skorpió és az 1979-ben alakult Dinamit volt, s mindkét banda szép sikereket aratott. A dzsessz-rock stílus fekszik neki a legjobban, ennek sokszor tanúbizonyságát adta már. Közreműködött Szűcs Judit több dalának elkészítésénél, és Cseh Tamás Levél nővéremnek című lemezén is szerepelt. A Bikinivel egyébként nem volt igazán szerencséje, mert az együttest – mivel az akkori kultúrpolitika támogatta – sokan idegenkedve fogadták.

– 40 éves PERDITA FELICIEN kanadai atlétanő, világbajnok, a 2004-es budapesti fedettpályás világbajnokságon a 60 méteres gátfutás győztese.

– 85 éves WILLIAM FRIEDKIN Oscar-díjas amerikai filmrendező, A francia kapcsolat, Az ördögűző, Az évszázad üzlete, az Élni és meghalni Los Angelesben, Az őrző és a Csont nélkül című film készítője. Ma ünnepel még:

– BOB BEAMON (1946) amerikai atléta, a távolugrás olimpiai bajnoka és egykori világcsúcstartója.

– REBECCA DE MORNAY (1959) amerikai színésznő, A kéz, amely a bölcsőt ringatja, A három testőr, a Báránybőrben, a Bűnben égve, a Ragyogás, a Sztár születik, az Ünneprontók ünnepe és a Változó szerelem című film szereplője.

– CARLA GUGINO (1971) amerikai színésznő, a Kaszakő, az Ez a fiúk sorsa, a Miami rapszódia, Az utolsó dobás és a Kémkölykök című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.