Mai évfordulóink – 2020. szeptember 3.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. szeptember 3., csütörtök

a Nap kél 6.06, nyugszik 19.20 – a Hold kél 20.17, nyugszik 6.58 órakor

mottó: “A méhek is megölik királynőjüket, de csak feladata végeztével.” Gobbi Hilda

– Hilda napja. A germán Kriemhilda névből alakult ki, amelyből különben az Ildikó is lett. Jelentése igen félelmetes: harcosnő. Ma Piusz nevű ismerőseinket is köszöntsük, már ha van ilyen.

– Ma Nagy Szent Gergely pápa emléke előtt tiszteleg az egyház. Római arisztokrata családból származott, és fényes karrier előtt állt, harmincévesen a város prefektusa, azaz legmagasabb méltósága volt. Ám nem találta meg a boldogságot, ezért lemondott hivataláról, és inkább egyszerű diakónus lett. Óriási tekintélyt szerzett még a császári udvarban is, így 590-ben mindenki kívánságára – az ő ellenkezése dacára – pápává választották. A legkiválóbb egyházfők egyike volt, amint jellemezték: “az utolsó római és az első középkori pápa”. Nagyszerű írásokat tett közzé, ő volt a középkor egyik legolvasottabb szerzője. 604-ben hunyt el.

Ma: – Ma van San Marino nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 150 éve született FERDINAND PORSCHE német mérnök és autógyáros. A háború után építette első autóját, a Porsche 365-öst, s modelljeivel óriási üzleti sikereket ért el, ő volt a népszerű népautó, a Volkswagen “szülőapja” is. Halálakor magánvagyonát 95 millió német márkára, cégének éves forgalmát több mint 1 milliárd márkára becsülték.

– 10 éve hunyt el BÁNFFY GYÖRGY színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 105 éve hunyt el VASZARY KOLOS bíboros, esztergomi érsek. Benedek-rendi szerzetes volt, majd tanított, utána a győri gimnázium igazgatója és a rendház főnöke volt. 1885-től pannonhalmi főapátként tevékenykedett, és nagy tekintélyt szerzett országszerte. 1891-ben lett esztergomi érsek és hercegprímás, két évre rá pedig megkapta a bíborosi kalapot is. A legfőbb magyar egyházi méltóságként sokat tett a katolikus egyházi szervezet megerősítéséért, és aktívan politizált is. 1912-ben lemondott, s azt követően balatonfüredi nyaralójában történetírói munkásságának élt.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves CHARLIE SHEEN amerikai színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 80 éves PAULINE COLLINS angol színésznő, a Shirley Valentine című film címszereplője, az Út a paradicsomba, a Láger az édenkertben és a Mama kurázsija című film szereplője. Ma ünnepel még:

– PIERROT /Marosi Z. Tamás/ (1969) rockzenész, zeneszerző és producer, pár éve a Megasztár című tehetségkutató tévévetélkedő zsűritagja.

– SÁFÁR ANIKÓ (1948) színésznő, Jancsó Miklós és Szabó István filmjeinek rendszeres közreműködője, például A zsarnok szíve és a Magyar rapszódia, valamint a Redl ezredes és a Hanussen szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.