Mai évfordulóink – 2020. szeptember 6.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. szeptember 6., vasárnap

a Nap kél 6.10, nyugszik 19.14 – a Hold kél 21.13, nyugszik 10.09 órakor

mottó: “Nagy ostobaság hitelt adni az álmoknak, mivelhogy vagy a túlságos jóllakottság vagy az éhség idézi fel őket.” Giovanni Boccaccio

– Zakariás napja. Héber név, eredetileg Zekarjah formában létezett, s a latin közvetítésével terjedt el mindenhol, nálunk is. Jelentése: Jahve emlékezik. Ma Beáta és Ida nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyház hívei ma Szent Romil és Szent Eudox vértanúságára emlékeznek. Mindketten a római hadsereg magas rangú katonái voltak, és mindketten hitükét haltak meg. Romil, Traianus hadvezére magának a császárnak vallotta meg kereszténységét, mire a fejét vették. Eudox Diocletianus császár seregében szolgált, de éppen az otthonában volt, amikor a katonák rátörtek a keresztényekre. Szegényes ruházata miatt fel sem ismerték, mire Eudox előbb megvendégelte őket, majd felfedte magát előttük. A katonák nem akarták elfogni, ő azonban ragaszkodott hozzá, hogy vértanú lehessen. Szörnyű kínzások után végül őt is lefejezték.

Ma: – Ma van Szváziföld nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 120 éve született JULIEN GREEN amerikai író. Mint a neve is mutatja, francia származású volt, Párizsban született, de később angolul is tökéletesen megtanult. Sokféle műfajban alkotott, írt kéttucatnyi regényt és novelláskötetet, színdarabokat, esszéket, és különleges alkotása az 1916-tól csaknem haláláig írt krónikája, amely 17 kötetben jelent meg. Nálunk is ismert műve a Dél, a Leviathan, az Ellenség, a Moira és az Árnyék. (Könyvajánlóval lásd külön posztban is!)

– 435 éve hunyt el LUCA CAMBIASO olasz festő. Sokáig Genovában dolgozott, s számos festménnyel díszítette a város templomait. A megrendelők igen meg voltak elégedve munkáival, a San Matteo és a San Bartolommeo degli Armeni templomba egész sorozatokat készíthetett. Fő műve a Sta Maria di Carignano oltárképe. Híre külföldre is eljutott, II. Fülöp spanyol király az Escorial díszítésére Madridba is meghívta. Mária gyermekét táplálja című képe a budapesti Szépművészeti Múzeum kincse.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 40 éves KERRY KATONA angol popénekesnő. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 65 éves PÁPAI LÍVIA textiltervező, a hagyományos gobelintechnika megújítója, a Nemzetközi Kárpithálózat magyarországi képviselője.

– 45 éves TANI RIOKO japán cselgáncsozónő, hétszeres világbajnok, a sydney-i és az athéni olimpia aranyérmese, az első női cselgáncsozónő, aki megvédte olimpiai bajnoki címét. Ma ünnepel még:

– BAGI IVÁN (1976) humorista, a Banánhéj, avagy túlélni Bagi-Nacsát című kabaréműsor egyik szereplője.

– HEGEDŰS CSABA (1948) birkózó, világ- és Európa-bajnok, az 1972-es müncheni olimpián a 100. magyar olimpiai aranyérem szerzője.

– SWOOSIE KURTZ (1944) amerikai színésznő, a Vadmacskák, a Stanley és Iris, a Veszedelmes viszonyok, a Garp szerint a világ, a Hanta boy, a Kegyetlen játékok és a Kihevered, haver című film szereplője.

– MICHAEL WINSLOW (1958) amerikai színész, a Rendőrakadémia-filmek állandó szereplője, azaz Larvell Jones alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.