Mai évfordulóink – 2020. szeptember 8.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. szeptember 8., kedd

a Nap kél 6.12, nyugszik 19.10 – a Hold kél 21.59, nyugszik 12.17 órakor

mottó: “A mély gyökerű fák nőnek magasra.” Frédéric Mistral

– Mária és Adrienn napja. A Mária héber eredetű név, és számos – sokszor ellentétes – jelentéssel bír, például szomorúság, zabolátlan, erős, ellenálló, lázadó, kövér és fegyelmezetlen. Az Adrienn francia név, az ottani Adorján férfinév női párja. Ma Adorján, Ibolya és Irma nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Korbiniánusz ünnepe. Mélyen vallásos ember volt, freisingi kolostorából kiindulva eredményes missziós munkát végzett, München-Freising érseksége őt tekinti megalapítójának, s a bajorországi egyház máig nagy tisztelettel őrzi a 730-ban elhunyt püspök emlékét és ereklyéit. Ez utóbbiak elhelyezését is máig évente megünneplik novemberben.

Ma van Kisboldogasszony, avagy Kisasszony napja, azaz Szűz Mária születésének ünnepe is. Mivel több templomunkat neki szentelték, sok helyütt van ma búcsú, például Máriapócson és Csatkán.

– A néphit szerint Kisasszony ma kergeti el tőlünk a fecskéket. Sok helyen ilyenkor kezdték a dióverést is.

Ma: – Ma van az Írástudatlanság elleni küzdelem, az alfabetizálás nemzetközi napja.
– Ma van Észak-Macedónia nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 170 éve született Rimaszombatban BLAHA LUJZA színésznő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 90 éves MARIO ADORF svájci színész. (Bővebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– ÖRDÖG NÓRA (1981) műsorvezetőnő, egykoron az RTL Klub Kölyökklub című műsorának háziasszonya, utóbb a Szombat esti láz, a Csillag születik, az X-Faktor és az Ázsia Expressz műsorvezetője.

– PINK (1979) amerikai énekesnő, a Get The Party Started, a Don’t Let Me Get Me, a Stupid Girls, a Who Knew és a Leave Me Alone című dal előadója.

– JONATHAN TAYLOR THOMAS (1981) amerikai színész, a Ki az úr a házban?, a Vad Amerika és a Látástól Mikulásig című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.